Innan floden tar oss
Helena Thorfinn
(Norstedts pocket)
En bladvändare som drivs av två parallella historier. Den som drar mest skildrar två bangladeshiska systrar som försöker ta sitt öde i egna händer. De flyr från bortgifte i hembyn och tar sig till Dhaka. I samma stad finner vi svenska Sofia som fått jobb som biståndshandläggare, hon slits mellan teori och praktik, korruption och ideologi samtidigt som äktenskapet knakar.
Catarina Berglund

Katt kan hela dagen
Sanna Töringe
(Bonnier Carlsen) 0-3 år
För det lilla barnet är Katt någon att känna igen sig i. Någon som kan själv, vill själv och som känner mycket. Morgonen börjar med mammagos och slutar i sängen efter mat och lek däremellan. Uttrycksfulla bilder av Kristina Digman gör Katt till en riktig favorit. För något större barn 2-3-år rekommenderas ”Katt kan på morgonen” och ”Katt kan i parken”.
Catarina Berglund

Jag ska egentligen inte jobba här
Sara Beischer
(Pocketförlaget)
En utvecklingsroman från vårdgolvet. 19-åriga Moa får jobb som timvikarie på ett äldreboende. ”A4 avled i morse, kvart över fyra.” Så lyder första meningen. Här finns begrepp som vändschema, vätskelista, draglakan, avvikelserapport… ?Men framför allt handlar det om möten. Moas möte med verkligheten, med arbetet och med de gamla. Mötet med andra människors kroppar, kroppsvätskor och ångestar. En berättelse om uppvaknandet som empatisk människa. ?
Catarina Berglund

Lotta på Bråkmakargatan
Astrid Lindgren
(Rabén och Sjögren) 3-6 år
Två böcker om Lotta på Bråkmakargatan har kommit i nyutgåva, med de klassiska illustrationerna av Ilon Wikland. De håller måttet fortfarande. Lotta är arg och tjurig, klipper sönder sin stickiga tröja i stället för att sätta den på sig som mamma vill och rymmer till tant Bergs vind i huset intill. Där väntar lagom mycket spänning. Och bäst av allt: möjlighet att gå hem igen när kvällen kommer.
Catarina Berglund

Lilla Lena är sportstjärna
Åsa Karsin
(Alfabeta) 2-5 år
Lilla Lena har fått springskor med blixtar. Supersnabba skor. När kompisen Svenne dyker upp bestämmer de sig för att ha springtävling. Men när Svenne kommer på att han bara har vanliga bruna promenadskor vill han inte vara med längre. Som tur är vet Lena på råd: hon tar en krita och ritar en supersnabb blixt på promenadskorna och sedan är det dags för tävling!
Catarina Berglund

Mördaren ljuger inte ensam
Farligt att förtära
Inte flera mord
Maria Lang
(Norstedts)
Sommarens hetaste och ändå minst skrämmande mord utspelar sig i 1950-talets sommarstugor i Bergslagen, i idylliska småstaden Skoga eller läroverkets anrika kemisalar i Stockholm. Här samlar Maria Lang sina huvudpersoner, i Agatha Christies efterföljd och pekar barskt ut den skyldiga till rader av mord. De tre återutgivna deckarna är hennes första, med den känslosamma privatspanaren Puck, den piprökande kommissarien Christer Wijk och Pucks fästman Einar i huvudrollerna. De här böckerna förnöjde mina egna somrar i yngre år, men i dag får man läsa dem som de tidsdokument de är, och ta kvinnofördomarna liksom tidens klassförakt med lite historiskt salt. 
Liv Beckström

Dumpad
Per Brinkemo och Ahmed Hassan Ali
(Rabén och Sjögren pocket)
Egentligen en tonårsbok men lika intressant för den vuxne, som en lättläst dokumentär roman. Ahmed är 13 år när han åker från Sverige till Somalia. För att hälsa på släktingar – säger föräldrarna. Men efter några dagar är Ahmed ensam i ett laglöst och krigshärjat land han lämnade när han var sex år och inte har några minnen ifrån. Ahmeds tid i Sverige varvas med hans kamp i Somalia för att nå den närmaste svenska ambassaden som finns i grannlandet Etiopien. Utan pengar, pass, ägodelar och rättigheter.
Catarina Berglund

Stål
Silvia Avallone
(Natur & Kultur)
I skuggan av stålverket, med hettan flimrande mellan hyreshusväggarna och stranden som mötesplats, testar 13-åriga Anna och Francesca sin vänskap och sin dragningskraft, i övergången mellan flicka och kvinna. Gränsöverskridandet är smärtsamt och oundvikligt och den unga författaren skriver med ett språk som både slår och smeker. En strålande debut.
Liv Beckström

Om konsten att läsa och skriva
Olof Lagercrantz
(Bonnier Pocket)
I den här 109 sidor tunna klassikern går den Olof Lagercrantz till botten med vad det innebär att skriva och vad det innebär att läsa. Den skrevs 1985 men är fortfarande aktuell, inte minst där han varnar för att bokläsande aldrig får betraktas som något ”fint”: ”Det måste vara ett behov verkande inifrån som driver till läsning.”
Johan Erlandsson

Brott/Skuld
Ferdinand von Schirach
(Bonnier Pocket)
Ferdinand von Schirach är barnbarn till Baldur, en gång fruktad ledare för Hitlerjugend. Men framför allt är han advokaten som blivit hyllad författare. Det som står ut i de här elva kriminalnovellerna är förövarnas vanlighet. Det är dessutom vansinnigt spännande och välskrivet.
Johan Erlandsson