Annelie Nordström och Gudrun Schyman.Gudrun Schyman och Annelie Nordström fick diskutera med pappfigurer – de inbjudna männen ville inte komma.
Foto: Liv Beckström

Nej, det är inte alla som uppskattar att se mig som man, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström, som för andra året ordnar seminarium om jämställda löner ihop med Gudrun Schyman och Fi i Almedalen.
  Maria Hemström-Henningson från Delegationen för ett jämställt arbetsliv gav hårda fakta som ett intro. Och de män som inte ville vara med, fick hänga på som pappfigurer. Mikael Sjöberg, ordförande i Delegationen för ett jämställt arbetsliv, Christer Ågren, Svenskt Näringsliv och ledamot i ovan nämna delegation, samt SKL-ledamoten och vice ordförande Lennart Gabrielsson (FP). De fick delta i diskussionen om hur Medlingsinstitutets regler om märket sätter hämsko på avtalen för Kommunals lågavlönade medlemmar, samtidigt som staten säger att de inte ska lägga sig i – och på samma gång lovar att blanda sig i när lärarna ska få bättre betalt. Visst är det konstigt, sa Scnyman och Nordström och publiken höll med.

Nej, Lennart Gabrielsson, Christer Ågren och Mikael Sjöberg inte tid att komma på seminariet (Mikael Sjöberg syntes dock i närheten av Hamnplan 5 där LO håller sina seminarier.) Deras ställföreträdande pappersdockor fick höra om arbetsvillkoren för kvinnor i offentlig sektor: Delade turer, ”önskescheman”, deltider. Sjöberg har alla fakta, säger Annelie Nordström och kräver av Delegationen för ett jämställt arbetsliv: Lägg fram ett förslag om en lag att heltid ska vara det normala. Det räcker!

Äldreomsorgen och välfärdstjänsterna var vår fond när vi arbetade med lönefrågorna, berättade Annelie Nordström när hon adresserade arbetsgivarnas vice ordförande och motpart i löneförhandlingarna ”som sköttes stentufft av vår avtalssekreterare Lenita Granlund”, och som gav oss i Kommunal gehör för 11 av 15 punkter. Dock är det inte din förtjänst, Lennart, sa Annelie.

Fotnot: Annelie Nordström som man ingår i kampanjen byt lön där man kan göra om sig digitalt eller via en pappfigur till man för att uppmärksamma den löneskillnad som under en livstid gör att det skiljer 3,6 miljoner kronor mellan män och kvinnor. En del anonyma kommentarer tycker det är helt rätt att kvinnor tjänar mindre än män.