Jonas Sjöstedt fick också vädret med sig när han talade i Almedalen och hälsade publiken välkommen till ”rödgrönt styrda Gotland, där V samarbetar gott med S och MP.”

Men sedan var det slut med samarbetet och Sjöstedt fortsatte förra årets välfärdskritik där han slog fast att V ensamt vågar ta den kampen mot vinster och utförsäljningar som regeringen, SD samt även MP och S undviker. Han kritiserade hårt utförsäljningarna och lanserade ett förslag att grundlagsskydda gemensam egendom för att stoppa rea på vårdcentraler, förskolor och annat som visat sig ha sålts för billigt och gett ägarna vinster på skattebetalarnas bekostnad. 

Detta blir vårt viktigaste villkor i kommande regeringsförhandlingar slog han fast. Han garanterade också att med ett stärkt V i valet 2014 skulle också bakdörren stängas för eventuella borgerliga partier, det har ryktats om FP och S, kanske även C i en framtida regering. Sjöstedt var säker på välajrstöd och segervisst utropade han:
  – Det är vi i V som talar för folket, motståndet är massivt.

Sjöstedt talade också om sina tvillingbarn, de 5-åriga Tor och Greta som han förutspådde väldigt olika villkor på grund av könsmaktsordningen. Detta skulle leda till att Gretas livsinkomst blev 3,6 miljoner kr lägre än Tors, slog han fast, vilket känns onödigt uppgivet. Som politiker är det inte fel att vara realist, men för mycket strukturer och för lite optimism kan slå tillbaks, även på den mest engagerade ideolog.

Det mest engagerande och politkbärande avsnittet i talet handlade om klimatet, där Jonas Sjöstedt var betydligt mer engagerad och konkret än Miljöpartiets Gustav Fridolin. Han talade om vårt ansvar för omställningen som en etisk nödvändighet och  visade samtidigt tilltro till tekniken och såg klimatkrisen som den stora möjligheten för industrin (där är han och Löfven på samma linje.) 

Han vågade här även tala om att det kräver uppoffringar, mindre kött och färre flygresor. Han tog också upp kärnkraften, som den första partiledaren, vilket väckte uppskattning men också kritik hos den del av publiken som inte röstar på honom. (Det här är ju inte borgerliga Angela Merkels Tyskland, där omställningen bort från kärnkraft är igång.) Hur ska vi ha råd med detta, muttrades det på väg från Almedalen.

Men i publiken jublade när Sjöstedt lovade:
  – Efter regn kommer sol, efter Reinfeldt kommer rödgrönt. Välfärden kräver ett starkare V.
  Att det knappast blir någon uppgörelse mellan V, S och MP  innan valdagen står ganska klart. Det finns inga röster att hämta på det. Om Sjöstedts renlärighet kommer att locka eller stöta bort väljarna återstår att se. Vinster i välfärden kan bli den fråga som välter en regering, men den kommer inte bli enkel att ha som ultimativt förhandlingskrav in i en ny.

PS: Politikern Jonas Sjöstedts kritik av utförsäljningarna av hyresrätter i Alby borde ha kompletterats med kritik av att demonstranterna hoppade på fullmäktiges bilar. DS