Nyheter – Almedalen

LO tar hjälp
av Österrike

2013-07-04
LO och Socialdemokraterna satsar i höst på att få ökat stöd för kravet om ett socialt protokoll i EU. Och de får hjälp av Österrikes LO.
Läs mer

Så vill V stoppa utförsäljningar

2013-07-04
Vänsterpartiet vill införa ett grundlagsskydd mot utförsäljning av gemensamt ägd egendom som skolor och äldreboenden. Tanken är att det ska krävas beslut med tre femtedelars marginal eller två beslut med mellanliggande val.
Läs mer

”Avtal löser inte alla bekymmer”

2013-07-04
Kommunals Annelie Nordström och finansminister Anders Borg lovordade avtalen kring yrkesintroduktion under Moderaternas ekonomiska seminarium i Visby.
— Men vi ska inte tro att avtalen löser alla bekymmer, poängterade Annelie Nordström.
Läs mer

Framtiden kräver uppoffringar

2013-07-04
Det är bra att Socialdemokraterna kallar sig för ett framtidsparti. Men jag är inte säker på att de förstår vilka uppoffringar det innebär. Vi måste konsumera mindre och investera mer i utbildning, bostäder och infrastruktur. Det säger LO:s förre chefsekonom som deltog i ett seminarium i Almedalen om den svenska modellen.
Läs mer

Liv tycker

Stora hål i Reinfeldts pussel

2013-07-03
En taggad och stridslysten moderatledare hånade den rödgröna oppositionen samt bjöd på både en återställare och en reform i sitt Almedalstal. Men Fredrik Reinfeldts bild av Sverige som ett pussel där allt är kvar och nytt lagts till är inte sann. De stora trygghetsbitar som han gömt undan kom aldrig upp.
Läs mer

Almedalsbloggen

Rått men hjärtligt i debatt-SM

2013-07-04

Läs mer

Plats även för otryggt anställda

2013-07-04

Läs mer

Späckat schema

2013-07-04

Läs mer

Reportage

Så ska facket
få växtkraft

2013-07-04
Tänk på en underbar sallad. Så vill LO:s ordförande Karl–Petter Thorwaldsson beskriva facken i Sverige. Enligt honom är de fräschare än på länge. Samtidigt är det fackliga löftet mer hotat nu än under de senaste 100 åren. Facken har valt olika vägar för att möta dessa hot. En del vill ändra den svenska modellen innan det är för sent.
Läs mer

Övriga nyheter

Kritik mot låg bemanning

2013-07-04
Tre personer på sex avdelningar nattetid och larm som inte hinns med. Nu riskerar äldreboendet Ugglan i Härnösand att få betala vite om de inte höjer bemanningen. Men Carema, som driver boendet, anser att det håller hög kvalitet och att de redan har rättat till flera av bristerna.
Läs mer

Avtalsrörelsen fortsätter i höst

2013-07-04
Under våren har Kommunal tecknat drygt 30 avtal. Ytterligare ett 20-tal avtal ska förhandlas. När det gäller villkoren för anställda i privata vårdföretag har avtalskraven ännu inte överlämnats till Vårdföretagarna.
Läs mer

6,8 procent till lantanställda

2013-07-04
Cirka 2 000 anställda i jordbruk har fått ett nytt avtal. Det ger löneökningar på i genomsnitt 6,8 procent på 37 månader. Samma höjning gäller ersättningarna.
Läs mer