Hannes Hervieu och Daniel Suhonen i finalen av debatt-SM om vinster i välfärden.Hannes Hervieu och Daniel Suhonen drabbar samman i finalen av debatt-SM om vinster i välfärden.
Foto: Simon Rothelius
 

Tuffa argument, hisnande metaforer och ett och annat slag under bältet. Stämningen var rå men hjärtlig när Kommunal bjöd in till debatt-SM om vinster i välfärden i Almedalen. Åtta inbjudna kämpar gjorde upp om titeln i intensiva sexminutersmatcher.
  Daniel Suhonen från idéinstitutet Katalys gick ut hårt och tryckte till riksdagsledamoten Emma Henriksson (KD).
  – För mig är det nästan högtidligt att stå här och möta en vinstförespråkare – ni är ju så få.

Flera av vinstmotståndarna lyfte fram John Bauer-gymnasiernas konkurs i juni som ett exempel på hur privatiseringar skapar osäkra spelregler. Mattias Svensson, redaktör på det borgerliga samhällsmagasinet Neo, plockade upp argumentet men gjorde en snygg piruett.
  – John Bauer hade börjat tappa i kvalitet. Jag tycker inte att en sådan skola ska få vara kvar. Hade den varit kommunal hade den fått vara kvar, år efter år efter år.

När krutröken skingrats efter en dryg timme stod Daniel Suhonen som svensk mästare – bland annat efter att ha anklagat finalmotståndaren Hannes Hervieu från Center-studenter för att tillhöra ”ryggbiffhögern”. Frågan är ändå inte om den moraliska finalen utspelades redan i första omgången. Riksdagsledamöterna Hans Linde (V) och Tina Acketoft (FP) drabbade samman i en duell där argumenten levererades i kulsprutetempo.
  – Vi vill att varje krona vi betalar i skatt ska gå till välfärden. Förra året betalades det ut 8,7 miljarder i vinster. Det motsvarar 22 000 undersköterskor, sa Hans Linde.
  – Jag vill inte att kommunstyrelsens ordförande – som dessutom tenderar att vara en gravt medelålders man – ska välja vilken barnomsorg eller barnmorska jag ska ha, kontrade Tina Acketoft.

Hans Linde fick flest publikröster, men PR-konsulten Lena Josefsson som satt i juryn var imponerad av både efteråt.
  – Det är sällan man hör en bra politisk debatt med så mycket schvung och glädje. Man kan tro att det är två utmanare till partiledarposterna som står här.