Finns det plats i facket för otryggt anställda? Det var frågan för ett seminarium anordnat av den fackliga tankesmedjan Katalys.
  LO:s tredje vice ordförande Ingela Edlund och Handels ordförande Lars-Anders Häggström deltog.
  De tyckte förstås att facket har plats för medlemmar med otrygga anställningar, även om Edlund var självkritisk och menade att facken ”vaknat sent”.

Häggström menade att Handels inte borde kunna rekrytera så mycket som de i verkligheten gör; Handels är ett utpräglat kvinnoförbund, det är många ungdomar som arbetar i branschen och de har ofta otrygga villkor.
  Han berättade att Handels haft flera stora och kostsamma satsningar på medlemsrekrytering:
  – Vi hade en strategi där vi skulle sälja medlemskap ungefär som man säljer telefonkort … Det fungerade inte alls. Det som fungerar är när man talar med människor.

Frågan om det behövs nya verktyg för att komma tillrätta med problemen av otrygga anställningar var uppe. Lars-Anders Häggström menade att det inte behövs. Det är inte nya regler som är lösningen – det är de regler som redan finns som behöver efterlevas, menade han.
  – Tillämpar vi de avtal vi har behöver vi inga nya överenskommelser. Men det är ju så att det är ett jobb att se till att det blir kollektivavtal på en arbetsplats, medan det är ett jäkla jobb att se till att de efterlevs.