Avtalsrörelsen är inte slut. I augusti överlämnar Kommunal avtalskraven till Vårdföretagarna. Avtalet är Kommunals största på den privata sidan och gäller cirka 30 000 anställda. Avtalet löper ut den sista oktober.
  I förra veckan strandade förhandlingarna mellan LO-förbunden och Samhall. Medling startar, enligt Kommunal, nästa vecka. För att de Samhallsanställda inte skulle bli avtalslösa från den 1 juli har avtalet förlängts.

Men det är flera avtal som inte är klara. Det gäller bland annat Almegaavtalet för bad- och idrottsanläggningar. Kommunals avtal med Almega Tjänsteföretagen som gäller nära 4 000 anställda i friskolor och privata förskolor är ännu inte klart.
  – Vi sitter i förhandlingar, vi började i måndags, vi får se om det är möjligt att få en uppgörelse i veckan, säger  Kommunals ombudsman Tord Almlöf.
  Blir inget avtal klart den här veckan fortsätter förhandlingarna i augusti. Avtalet löper ut 31 augusti.
  Sedan tidigare har förhandlingarna med KFO om ett nytt avtal för anställda i kooperativa företag ajournerats över sommaren för att återupptas i augusti.

Nyligen har avtal träffats för Bommersvik, Gerlesborgsskolan, Rönneberga och Ängabo Folkets Hus. Det ger löneökningar på 1700 kronor från 1 juni 2013 till 31 maj 2016. Ersättningarna höjs med 6,8 procent under perioden.
  Nytt avtal finns också med Arbetsgivaralliansen för Trossamfund och Ekumeniska Organisationer. Det ger löneökningar på 1 935 kronor från 1 maj 2013 till 30 september 2016 (41 månader). Lägstalönerna höjs med 1 700 kronor under perioden. Ersättningarna ska höjas med den med genomsnittliga lönehöjningen som den anställde får. Reglerna ändras så att den som haft vikariat och allmän visstidsanställning i tre år under en femårsperiod får rätt till en fast tjänst. Nytt är också föräldralön under sex månader.