Ingrid Åhs, före detta sektionsordförande för Kommunal i Upplands Väsby, kunde ni påverka något när sysselsättningsgraden sänktes?
  – Nej, i princip inte, hemtjänsten hade gått minus länge. Vi försökte få till att det var bättre att några slutade. Men arbetsgivaren hävdade att antalet personer behövdes, så de fick gå ner i tid. Det var som att välja mellan pest och kolera.

Kunde ni stoppa det?
  – De har inte begått något brott, de privata företagen tog kunderna, det fanns inte så mycket timmar kvar hos kommunen.

Kunde ni påverka någonting när hemtjänsten lades ner?
  – Nej. Men det var ett politiskt beslut, hemtjänsten gick minus, vi försökte påverka för att ersättningen skulle höjas. Det togs ett politiskt beslut att hemtjänsten ska läggas ner. Vi försökte framföra hur dålig arbetsmiljön var i de privata företagen, men de lyssnade inte.

Kunde ni ha gjort något annorlunda?
  – Vi kunde ha manifesterat mer, men vi har lite facklig tid. Jag kan vara arg på kommunen som höjde ersättningen efteråt, de kunde ha gjort det innan. Jag tycker att vi gjorde det bästa av situationen.

Ni blev lynchade av medlemmarna?
  – Fackets roll är att se till att arbetsgivaren håller sig inom lagar och avtal. Vi kan inte ändra politiska beslut. Vi påtalade länge för politikerna hur de privata utförarna behandlade de anställda. Men de lyssnade inte på facket. Det var en hätsk stämning, det kunde sitta 20 personer här. De tyckte att facket inte gjorde något, att vi måste rädda deras jobb.