Förslaget om att slopa den differentierade a–kasseavgiften, presenterades av statsminister Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens i Visby vid Moderaternas dag i Almedalen.
  Facket har hela tiden kritiserat modellen med att avgiften i en a–kassa beror på hur många arbetslösa medlemmar den har. När denna modell infördes efter Alliansens valseger 2006 lämnade hundratusentals medlemmar a–kassorna därför att de ansåg att det blev för dyrt att vara med.

Nu backar moderaterna och går med på fackens krav. För Kommunals a–kassa innebär förslaget att avgiften sänks från 142 till 87 kronor i månaden. De övriga partierna i regeringen stöder sedan tidigare att den differentierade avgiften slopas.
  Finansminister Anders Borg lovade redan tidigare i år att a–kasseavgiften blir billigare om fack och arbetsgivare enas om yrkesintroduktionsavtal som gör det lättare för ungdomar att få jobb.
  Nu finns det sådana avtal mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting samt med de privata Vårdföretagarna. Dessutom finns liknande avtal inom industrin och handeln.
  Men trots att dessa avtal finns på plats har de knappt gett några jobb. Arbetsgivarna har inte velat anställa ungdomar som behöver handledning och som ska studera en fjärdedel av arbetstiden utan att staten är med och betalar.

Regeringen föreslår därför handledarstöd och lönekostnadsstöd för de ungdomar som anställs. För en ungdom som anställs enligt kollektivavtal och där arbetsgivarens lönekostnad blir 20 800, sänks kostnaden för arbetsgivaren så att den totalt blir 8 800 kronor i månaden.
  Detta stöd är tänkt att betalas ut från den 1 januari 2014. Så innan dess lär inte ungdomsavtalen leda till nya jobb.