Mitt bland företagare, journalister och allehanda makthavare har Folkets bio smällt upp ett cirkustält i Visby under Almedalsveckan, där man bland annat ska visa film och hålla seminarier. Det är första gången Folkets bio är här och anledningen är föreningens 40-års jubileum.
  Man inledde med att visa dokumentären Second Class, som handlar om en grupp litauiska män som kommer till Sverige för att som säsongsanställda arbetare jobba i skogen.

Men deras arbete skildras inte så jättemycket. I stället blir det en film om relationer. Relationen mellan filmarna och de litauiska männen, om samhällsrelationer, relationerna mellan länderna och deras olika ekonomier. Och inte minst om klass och människovärde.
  – Hela filmen är en diskussion förklarade en av filmmakarna, Marta Daulite, i den efterföljande paneldebatten.
  Hon har själv litauiskt ursprung och efteråt berättar hon och kollegan Elisabeth Marjanovic Cronvall, om reaktionerna när filmen visades i Litauen.
  – De ville inte att vi skulle använda ordet klass, man värjer sig mot den diskussionen över huvud taget. Det finns mycket social rasism. De undrade varför vi valde att filma arbetare och inte folk med lite finare jobb.

Marta Daulite och Elisabeth Marjanovic Cronvall har träffat både jordgubbsplockare och byggnadsarbetare också men det var först igenom ett skogsbolag de fick tillstånd att filma. Till en början var även dessa män motsträviga som filmobjekt, men mjuknar upp efter hand.
Man får inte vet så mycket mer om deras löner och villkor, förutom att männen tydligt talar om att pengarna de tjänar i Sverige ska räcka både till avbetalning av skulder och till en ny bil.
  – Enligt avtalet med arbetsgivaren får de inte prata med oss om det, säger Marta Daulite.
  Enligt GS-fackets ordförande, Per-Olof Sjöö, som medverkade i den efterföljande debatten, finns det omkring 7000-8000 säsongsarbetare i den svenska skogsbranschen, varav majoriteten är migrerande arbetskraft. Men de allra flesta har kollektivavtal, enligt Per-Olof Sjöö.
  – Men givetvis är inte heller skogen förskonad från social dumpning, tillade han.

Filmarna har valt ett udda angreppssätt, när de skapar en diskussion om makroekonomi fast på ett mellanmänskligt plan.
  I filmen säger en av männen: ”Varför ska ni just filma mig? Halva Litauen består av migrantarbetare.”
  Stämmer det påståendet?
  – Ja visst, säger Marta Daulite och Elisabeth Marjanovic Cronvall, och berättar om hur 30 procent av befolkningen förra året inte hade råd att betala sin elräkning.
  Många sitter fast i skulder till svenska banker, och ser sig mer eller mindre tvungna att åka till exempelvis Sverige, för att kunna betala av.
F  ilmen har premiär på svenska biografer den 16 augusti, och visas i samarbete med Folkets bio på flera orter i landet.