Rose-Marie Lövgren, Akademiska i Uppsala.Rose-Marie Lövgren.
Foto: Lasse Modin

Varför samlar ni in pengar till kvinnojouren?
  – Kommunal har projektet ”Mäns våld mot kvinnor” tillsammans med Folksam och vi tyckte att det här passade in i det arbetet. Vi gör det för att synliggöra problematiken samtidigt som vi för ut budskapet om försäkringen (där det ingår hjälp för misshandlade kvinnor) som ingår i medlemskapet. Det är en fråga som handlar om värdegrunderna i Kommunal – vi jobbar för alla människors lika värde som det står i våra stadgar. Det visar också att vårt engagemang inte slutar för att vi går hem från arbetet eftersom vi gör det här på vår lediga tid.

Hur går insamlingen till?
  – Vi har haft loppis på Vaksala torg här i Uppsala. Medlemmar har varit med och lämnat sådant de själva inte längre behöver. Det är ett också ett motstånd mot slit-och-släng-samhället, varför ska vi bara kasta saker när någon annan kanske vill ha och behöver dem? Så det blir en kombination av miljötänk och återvinning samtidigt som vi skänker pengarna till en bra sak och tydliggör innehållet i medlemskapet.

Hur gick loppisen?
  – Den gick utmärkt! Vi sålde skor, prylar, kläder och väskor. Vi syntes som organisation samtidigt som vi förde ut frågan. Kvinnojouren var också där och fick prata om sitt arbete och vi fick berätta om varför vi engagerar oss i det här. Året om har vi också ett loppisbord här på sektionen på Akademiska sjukhuset.

Hur länge har ni hållit på?
  – Det här är fjärde året. Förra året fick vi ihop 10 040 kronor, vi brukar överlämna en check till Kvinnojouren Liljan i Tierp-Älvkarleby till jul. I år har vi höjt ribban och hoppas få ihop ännu mer.