Precis som många andra partiledare hade Jimmie Åkesson ett brev från en gräsrot med sig i sitt talarmanus. Länge talade han om henne, den 60-åriga kvinnan som utan att klaga slitit med jobb och familj. Hon kallade sig ”Sverigevän i hjärtat, ett uttryck Åkesson sedan upprepade flera gånger under sitt timslånga tal. Frågan är dock om det är hennes brev som Åkesson tagit till sitt hjärta, eller de krassa opinionsresultaten från SCB.

Dessa  berättar att SD visserligen utmanar MP om rollen som tredje största parti, men att de har lång väg kvar om de vill få kvinnor att rösta på dem. Bland kommunalarna har de, enligt SCB  mycket svagt stöd.  Jimmie Åkesson och SD ger sig nu in på ett nytt område och försöker övertyga som ett parti som värnar ”de offentliganställda i välfärden”  och pratade om arbetsmiljö, löneskillnader och delade turer. 

Han hånade Socialdemokraterna för att inget hänt med heltiderna i de kommuner där de har makten, ” bara 14 procent av kommunerna med rödgrönt styre har inför rätt till heltid” och menade att en satsning på 6 miljarder på  ”stärkt möjlighet till heltid i kommuner och landsting” är ”en ganska beskedlig kostnad per jobb”.  SD vill ha lönekartläggningar men inte se lönejämlikhet i praktiken via fler delade dagar i föräldraförsäkringen. Förslaget avfärdades både av jämställdhetsminister Maria Arnholm, FP och av Kommunals förste vice ordförande Per Holmström som kallade det populistiskt. 

Som helhet var det ett retoriskt skickligt tal, som drog cirka 3 300 åskådare, Högerpopulisten Åkesson använde hela paletten för att lyfta samhällets brister, framförallt revorna i välfärden, och göra dem till SD-frågor. Han var mer naket fördomsfull än förra året med att göra invandrarna till syndabockar för allsköns resursbrister och hans kvinnovänlighet gällde inte feminister. Det är inte invandrarnas fel att regeringen med sina skattesänkningar varje år drar undan 100 miljarder från välfärden, men om sitt stöd till regeringens skattesänkningar talade han tyst, även om detta drabbat bland annat kvinnorna med jobb i välfärden. Det är dock osannolikt att se hur SD skulle ge stöd till en rödgrön regering.

MP och SD har utnämnt varandra till huvudfiender i integrations- och invandringsfrågor. Men egentligen är det kanske S som är huvudmotståndaren i kampen om den nya målgruppen arbetarkvinnorna i vård och omsorg.