Jimmie Åkesson presenterade förslaget vid en pressträff under Sverigedemokraternas dag i Almedalen i dag, måndag.  Deltidsarbetet är mest utbrett bland kvinnor, och SD-ledaren stack inte under stol med att syftet är att tilltala en väljargrupp där partiet haft relativt svagt stöd hittills.
  – Vi har sett att vi inte växer lika mycket bland kvinnliga väljare som bland männen. Det här är ett sätt för oss att göra oss relevanta i kvinnors vardag.

Enligt Riksdagens utredningstjänst skulle det kosta 5,9 miljarder kronor om året att ge alla offentliganställda som vill rätt att jobba heltid. Sverigedemokraterna är berett att skjuta till hela det beloppet i statliga stimulanspengar, ”om ekonomin tillåter”. Jimmie Åkesson ville inte svara på hur satsningen ska finansieras, men lovade att partiet ska ge besked i höstens budgetförslag.
  Sverigedemokraterna vill också att en del av stimulanspengarna ska användas till att ge offentliganställda bättre scheman.
  – Vi vill komma åt det här otyget med delade turer i omsorgen. Det fungerar som ett stressmoment och slår sönder vardagen för väldigt många människor, sa Jimmie Åkesson vid pressträffen.