Kommunals seminarium om mångfald i äldreomsorgen.Kristina Mårtensson  och Yeshiork Wondmeneh från Kommunal diskuterade med Lisa Pelling, Global utmaning, Cecilia Zander (C) Ardalan Shekarabi (S) och Staffan Werme (FP). 

En fjärdedel av Kommunals medlemmar inom äldreomsorgen har utländsk bakgrund, berättar utredare Yeshiork Wondmeneh som tillsammans med Kommunals utredningschef Kristina Mårtensson och en panel från Global utmaning, Centerpartiet, Folkpartiet och Socialdemokraterna i Almedalen pratar om en ny rapport ”Mångfald i äldreomsorgen”. I Stockholm är hälften av dem som arbetar inom äldreomsorgen födda i ett annat land. Jobb i offentliga sektorn och äldreomsorgen är ofta första steget in i jobb. Det är positivt, samtidigt vågar de utlandsfödda inte alltid ställa krav på bra villkor, berättar Yeshiwork.

Några fakta: Det är dubbelt så vanligt att utlandsfödda män arbetar i äldreomsorg jämfört med män födda i Sverige. Det är dubbelt så vanligt med otrygga anställningar bland utlandsfödda trots att de har omsorgsutbildning.