Nyheter – Nya trafikavtalet

Övertaganden
var stötestenen

2013-06-28
Den stora stötestenen i förhandlingarna med Bussarbetsgivarna har hela tiden varit anställningstryggheten vid upphandling.
Frågan löstes inte förrän tidigt i går morse, uppger en källa i Kommunals avtalsdelegation.
Läs mer

Avtal öppnar för individuell lön

2013-06-28
Kommunal och Bussarbetsgivarna är överens om att testa individuella löner bland förarna, om det sker en lokal överenskommelse. Trots hårt motstånd från förarkollektivet.
Detta kan sjösättas tidigast 2014.
Läs mer

Lägstalöner i
nya trafikavtalet

2013-06-27
Det nya avtalet för anställda i trafiken ger 1 732 kronor i löneökningar på drygt tre år. De yrkesgrupper som tidigare saknat lägstalöner blir nu garanterade 18 500 kronor.
— Jag är mest nöjd med helheten. Att vi fått till det här med lägstalöner och att vi har hängslen och livremmar när det gäller övertagande av personal, säger Kommunals Annelie Nordström.
Läs mer

Arbetsgivarna nöjda med avtalet

2013-06-28
Kommunals krav att inte bara körtid ska räknas som arbetstid var aldrig uppe i förhandlingarna med Bussarbetsgivarna, BUA. Inte heller undantagen från elva timmars dygnsvila. Detta enligt BUA:s vd Peter Jeppsson som är nöjd med att höjningen av lägstalönen blev lägre än övriga höjningar.
Läs mer

”Bussarna rullade efter 20 minuter”

2013-06-28
I Stockholm tog det bara 20 minuter innan den första före detta ”strejkbussen” sattes in i trafik, sen beskedet om det nya avtalet kommit.
Det säger Ted Stridsberg, affärsområdeschef vid Keolis i Stockholm, som bland annat driver stads- och förorts/regionaltrafik i Stockholms län.
Läs mer

”Det är ett
steg framåt”

2013-06-28
— Det verkar som att vi har fått det vi ville ha.
Det säger spårvagnsföraren Isa Is i Norrköping om det nya avtalet. Även om man inte nådde hela vägen fram med allt tycker han att det är ett steg i rätt riktning.
Läs mer

”Det är en seger”

2013-06-28
Bussföraren Minko Dimitrov vid Keolis Söderhallen i Stockholm tycker att det nya avtalet verkar vara en seger.
— Min första kommentar direkt när vi fick reda på det var att det är ett jättebra avtal de har skrivit, säger han.
Läs mer

Besvikelse
i Södertälje

2013-06-28
I Södertälje ställer sig förarna frågande till skrivningarna i det nya avtalet om övertagande av personal, enligt Peter Lindfors som är arbetsplats- och skyddsombud.
— Det är många som har frågat mig vad vi egentligen har strejkat för, säger han.
Läs mer

Gävleförare
igång och jobbar

2013-06-28
På Gävle Nettbuss Stadsbussarna hade förarna ganska bra scheman redan innan strejken, och arbetsplatsombudet Jonas Jonsson hoppas att det nya avtalet innebär att fler kan få det bättre.
Läs mer

Liv tycker

Nytt bytesskydd stärker förarna

2013-06-28
Slutstrejkat för trafiken: Nämnd för entreprenörsbyten verkar viktigt vettigt och välbehövligt, skrev jag på twitter igår. Och efter långa och segdragna förhandlingar och 9 dagars strejk kunde Kommunal och Bussarbetsgivarna skriva på ett avtal som stärkt förarnas skydd på väsentliga punkter.
Läs mer

Övriga nyheter

Jan Sjölin medlar
i Samhallkonflikt

2013-06-28
Kommunals förre avtalssekreterare Jan Sjölin blir en av två medlare i förhandlingarna om ett nytt avtal för Samhallanställda.
Läs mer

Dags för årets Almedalsvecka

2013-06-28
På söndag, den 30 juni, inleds Almedalsveckan i Visby. KA reser dit med fem personer för att vaska fram guldkornen i floden av seminarier, politiska utspel och jippon.
Läs mer

Blogg – Britt Wireland Sorpola

Resan till Rumänien

2013-06-28

Läs mer

Bokrecension

Barnmorskan
i Hope River

2013-06-28
Av Patricia Harman (Historiska Media)
Läs mer

Filmrecension

Stories we tell

2013-06-28
Kanadensisk dokumentär i regi av Sarah Polley.
Läs mer

Trevlig helg!

Trevlig helg önskar vi på KA!