Precis som på de flesta andra ställen var frågan om övertagande av personal den viktigaste för förarna på Nobina i Södertälje. Och Peter Lindfors tycker inte att det verkar som att Kommunal har fått igenom tillräckligt här.
  – Vi är många som känner oss lite besvikna. Vi ville att vid ett entreprenörsbyte så ska personalen få vara kvar och att de inte ska bli provanställda, inte att man ska ha en nämnd och kolla på det. Vi känner oss lite som frågetecken och undrar vad de menar med den här delen, säger Peter Lindfors.

Han tror att arbetsgivaren kommer fortsätta att hitta skäl till att provanställa och tycker att Annelie Nordströms argument att kommunalare hade ställts mot varandra om man hade infört krav på att ta över all personal inte håller.
  – Om en entreprenör tar över behöver han ju den personalen även om han har personal sedan tidigare på andra ställen. Visst att det kan bli omflyttningar men jag tycker att man visst kan garantera alla en anställning, då ställs man inte mot varandra, säger Peter Lindfors.

De övriga delarna i avtalet, som löneökningarna och arbetstiderna, är han nöjd med.
  – Det var ju klockrena grejer, men det är just övertagandefrågan som var den viktigaste, det var ju mycket därför det blev strejk. Många frågar mig vad vi egentligen strejkade för och jag har lite svårt att svara, säger Peter Lindfors.
  Han poängterar dock att han måste läsa det finstilta för att kunna bilda sig en mer klar uppfattning om avtalet.

Peter Lindfors tycker också att det gick väl fort att teckna ett avtal – från att informationen var att det inte ens fördes regelrätta förhandlingar utan bara samtal, till att strejken plötsligt var avblåst. Informationen under strejkens gång är han missnöjd med.
  – Det är under all kritik, vi har inte fått någon information över huvud taget. Vi har strejkat och hållit vakt och det har varit allt. När man är arbetsplatsombud får man många frågor men det har varit svårt att kunna svara.
  Men trots kritiken så säger Peter Lindfors att stämningen är bra på jobbet i dag och att folk tycker att det är skönt att vara tillbaka och jobba.
  – Vi har en jättebra gemenskap här. Det har varit mycket leenden här i dag och folk har sagt att ”kunde de inte ha hållit ut över helgen?” och sen garvar man. Humöret är bra ändå.