– Vi har begärt krontalspåslag eftersom den här gruppen har snittlöner långt under 25 000 kronor, säger Kent Ackholt, ombudsman på LO, och huvudansvarig på LO-sidan för förhandlingarna.
  Avtalsförhandlingarna berör sju LO-förbund som förhandlar gemensamt. Kommunal, som är ett av de förbund som berörs, har cirka 1 300 medlemmar inom Samhall.
  Motparten, Almega Samhallförbundet, vill inte gå in på varför förhandlingarna har strandat.
  – Vi försökte få ihop ett avtal men i går kväll gick det inte längre. Det är många delar. Det är ett komplicerat avtal, säger Åsa Ramel på arbetsgivarsidan, förbundsdirektör för Almega Samhallförbundet.

Avtalet löper ut på söndag den 30 juni och medlingen kan komma i gång nästa vecka, tror Kent Ackholt på LO. Några stridsåtgärder har inte planerats, säger han.
  Kan det bli aktuellt med stridsåtgärder?
  – Det är en hypotetisk fråga. Jag hoppas och tror att vi löser det här genom frivillig medling.
  Det gamla avtalet gäller så länge medlingen pågår.
  LO-förbunden har krävt 1 740 kronor i lönepåslag på tre år. Räknat på medellönen på området, som är 19 996 kronor, skulle det innebära ett procentuellt lyft med över åtta procent. Almega Samhallförbundet vill, enligt LO, hålla sig till det så kallade märket i årets avtalsförhandlingar på 6,8 procent.

Enligt Kent Ackholt har det varit medling i just dessa förhandlingar varje gång sen 2006, utom förra året då parterna gjorde upp utan medlare.
  Förutom lönerna har LO-förbunden yrkat på en arbetstidsförkortning samt att parterna ansluter sig till det så kallade försäkringspaketet som LO och Svenskt Näringsliv har gjort upp om, där föräldrapenningtillägget på 10 procent i sex månader ingår.
  Samhall bedriver bland annat verkstadsindustri, restaurangverksamhet, fastighetsskötsel och städning. De som är medlemmar i Kommunal jobbar ofta med städning, matlagning, tvätt och vaktmästeri.