Det är Livsmedelsföretagen, Svensk dagligvaruhandel och Svensk Handel som har kommit överens om att inte köpa bär om det inte går att bevisa att de har plockats under bra arbetsvillkor.
  – Om man inte kan visa att man uppfyller det här så kommer bären inte köpas. Marknaden för bär som är plockade på ett oschysst sätt kommer att försvinna, sade Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist på en pressträff.

Det ska säkras genom att arbetsförhållandena i skogen kontrolleras av ett oberoende certifieringsorgan. Företaget som säljer bären kommer behöva lämna en revisionsrapport där de visar att de uppfyller de uppställda kriterierna. Det handlar bland annat om arbetstider, arbetskläder, att lönen betalas ut korrekt och att det inte förekommer någon diskriminering. Kriterierna utgår från ett globalt så kallat socialt certifieringssystem, ungefär som KRAV men för arbetsvillkor, som bland annat Ica använder sig av sedan 2010.
  Kriterierna utgår alltså inte från det kollektivavtal som Kommunal redan har tecknat med de thailändska bemanningsföretag som har bärplockare utstationerade i Sverige.
  – Det var det här vi kunde enas om gemensamt. De thailändska bärplockarna är ju ofta inte medlemmar i facket så jag gissar att Kommunal inte heller har vetat riktigt hur de ska arbeta med det här. Om vi har använt kollektivavtalet eller ett certifieringssystem är lite av en lek med ord, sade Marie Söderqvist.

Jörgen Gustavsson är ombudsman på Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal och ser positivt på bärbranschens initiativ. Även om situationen har blivit bättre de senaste åren och Kommunal har tecknat kollektivavtal för alla thailändare som kommer hit i år – som omfattar även de som inte är medlemmar – så har de önskat en certifiering av bäret från skog till syltburk.
  – Vi ser det som att kollektivavtalet ska ligga i botten och de tidsdirektiv som redan finns måste man gå efter, de gäller ju hela EU. De har ju inte tänkt sätta kollektivavtalet åt sidan utan vill få det här ännu bättre och säkrare. Jag tror att det kan innebära en förbättring eftersom det sätter press på grossisterna, säger Jörgen Gustavsson.

När det gäller de så kallade friplockarna från EU-länder, som saknar formell arbetsgivare och ofta lurats till Sverige, har situationen varit fortsatt svår. Bärbranschens överenskommelse gäller även här – om de som har köpt bär från friplockare inte kan bevisa att kriterierna uppfylls så kommer bären inte köpas upp och säljas i butikerna.

6000 bärplockare

I år har drygt 6000 thailändska bärplockare ansökt om arbetstillstånd för säsongen. Drygt 3 000 har hunnit avgöras och de flesta har beviljats. 2011 skärpte Migrationsverket kraven, och nu är bärplockarna garanterade kollektivavtalets minimilön på 18 795 kronor oavsett hur mycket de plockar. De thailändska bemanningsföretagen måste även kunna bevisa att de har ekonomi för att betala ut löner.