Annelie Nordström, ordförande för Kommunal.Annelie Nordström.
Foto: Björn Svensson

Dagens Medicin rankar de 100 mäktigaste inom svensk sjukvård varje år. Listan bygger på bakgrundssamtal med drygt 40 makthavare och är tänkt att ge en bild av vilka som har formell och informell makt att påverka vårdens utveckling.
  På årets lista har Annelie Nordström gått upp till plats 34, jämfört 41 förra året.

”En slug politisk räv som vågar sticka ut hakan. Gick emot resten av LO och vägrade skriva under kravet om vinstförbud i välfärden. Kanske banade hon väg för Socialdemokraternas ställningstagande i vinstdebatten som landade ungefär där Kommunal står”, skriver Dagens Medicin i sin motivering.
  Etta på vårdens maktlista är socialminister Göran Hägglund (KD). Den mäktigaste fackliga företrädaren är Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, som har klättrat till plats 16 och gått förbi Läkarförbundets ordförande Marie Wedin som är 24:a.