– Det ligger en sådan skrivning i upphandlingsreglerna inom SL. Det fungerar ganska bra, säger Peter Boström, sektionsordförande för Kommunals Nobinasektion i Stockholm.
  Storstockholms lokaltrafik, SL, som upphandlar trafiken i Stockholm har sedan 1996 krävt att företag som vinner upphandlingar ska ta över personal som så önskar från företag som förlorar trafiken.
  Detta vill Kommunal ska gälla i hela landet. Men Bussarbetsgivarna har avvisat kravet, bland annat med hänvisning till lagar och regler kring upphandling.
  – Bussarbetsgivarna pratar naturligtvis skit. Det strider inte mot EU-reglerna på något sätt, säger Peter Boström.
  KA har försökt få en kommentar från Nobina, men företaget vill inte uttala sig med hänvisning till förhandlingsläget i den pågående konflikten.

Bussarbetsgivarnas vd, Peter Jeppsson, har under konflikten bland annat sagt att en avtalsreglering av den här frågan är onödig eftersom personalen i de flesta fall ändå följer med över.  Men för två år sen visade KA i en granskning av de då senaste upphandlingarna (2011-05-11, se länk ovan) att endast på fyra orter i landet fick personalen följ med vid entreprenörsbyte. På övriga håll tvingades personal söka om tjänster och bli provanställda.
  Kommunals Peter Boström ser gärna en avtalslösning, även om Stockholm inte har just det här problemet.
  – Överenskommelsen vilar på en relativt bräcklig grund i Stockholm. Om jag får drömma fritt skulle jag vilja skriva om Lagen om anställningsskydd. Men kan man få in det i avtal så står anställningstryggheten på en något fastare grund än i dag.
  När Stockholmskraven ställts på andra håll i landet har företag ofta överklagat och vunnit.

När Keolis vann upphandlingen om busstrafiken i Jönköping för ett par år sen, tog företaget självmant över all personal. 
  – Kommunals krav är inget problem för oss, sade Keolis affärsområdeschef Ted Stridsberg då till Kommunalarbetaren.
  När Seko nyligen skrev avtal om spårtrafiken kom man överens med Almega att göra avtalet uppsägningsbart varje avtalsår, för att på så sätt förhindra dumpade anställningsvillor i samband med byte av entreprenör.
  – I praktiken innebär detta att vi varje år har möjligheten att försvara våra medlemmars villkor med de stridsåtgärder vi bedömer vara lämpliga, sade Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson.