Vid midnatt natten till måndag gick ytterligare 400 trafikanställda kommunalare ut i strejk runt om i landet. I Halmstad strejkar 129 medlemmar plus ett 20-tal nya, ännu inte registrerade medlemmar uttagna i konflikt. Kommunals sektionsordförande Reine Lundberg rapporterar om god strejkvilja bland förarna.
  – Det är en väldigt god stämning och de flesta tycker Kommunal gör helt rätt, säger han.
  Det finns inga rapporter om strejkbryteri och även resenärerna tycks acceptera situationen.
  – Det har inte kommit några arga mejl eller kommentarer, säger Reine Lundberg.

I Halmstad rullar ännu några busslinjer, på de sträckor som körs av företaget Isaksson och Karlsson. Det är Arrivapersonal som är uttagna i konflikt. Men även på de linjer som fortfarande trafikerar vissa sträckor in till Halmstad märks en påtaglig minskning av trafikanterna, enligt Reine Lundberg.
  – Det är nog många som inte vågar chansa och ta bussen.
  Förarna turas om att gå strejkvakt enligt en lista. Sektionen har i ordningsställt en husvagn för dem som går strejkvakt.
  – Vi fortsätter att vara väl förberedda.

I Strängnäs har ett 50-tal förare på Bergkvarabuss har gått ut i strejk och i princip hela busstrafiken står stilla. Också där är kampviljan god, säger Peter Sköld, ledamot i styrelsen för trafiksektionen Öst och strejkansvarig för Strängnäs.
  – Det är jättebra stämning, de tycker att äntligen händer det någonting. Och vi har varit nere på stan och pratat med folk och de har full förståelse och försöker hittar andra vägar att ta sig till jobbet, säger Peter Sköld.
  Det var bara åtta månader sedan som busstrafiken i Strängnäs bytte entreprenör och all personal fick söka om sina jobb och bli provanställda. Därför är kravet på att all personal ska få följa med när ett nytt företag vinner en upphandling den viktigaste frågan för förarna i Strängnäs. Peter Sköld säger att de är beredda att strejka så länge som det krävs.
  – Det finns inte i deras tankar att man ska ge upp och hitta en halvdan lösning, man hoppas verkligen att Kommunal står på sig och rider ut den här vågen. Men det finns nog en liten rädsla för hur det ska bli eftersom det är en ganska tuff fråga för arbetsgivaren att gå med på, säger han.

I Gävle är tio personer i servicegruppen på företaget Gävle Nettbuss Stadsbussarna uttagna i strejk. Det är de som tankar bussarna, vilket betyder att strejken kommer få full effekt först när bränslet tar slut. Enligt huvudskyddsombudet Tommy Sjöström har strejken stort stöd bland såväl servicepersonalen som förarna.
  – Det är full uppställning och uppslutning. Förarna tycker kanske att det är lite konstigt att de inte strejkar eftersom de berörs mest, men förbundet har ju valt att göra olika på olika orter. Men de är också väldigt taggade på en lösning, säger Tommy Sjöström.
  Företaget hade sett till att alla bussar var fulltankade före midnatt, och Tommy Sjöström tror att bränslet räcker till onsdag. Först då kommer allmänheten börja märka av strejken, om en lösning inte har nåtts. 
Bussarbetsgivarna har svarat med att lockouta bussförarna från natten till tisdag, vilket betyder att de skickas hem undan för undan som bussarna ställs bort. 

Även på Keolis i Jönköping är det de anställda vid servicehall och verkstad som strejkar, totalt 16 stycken. Vid midnatt tog strejkvakterna plats vid grindarna.
  – Kampviljan är hög, man är väldigt motiverad, säger Curt Schultz, Kommunals regionala fackliga ombud på Keolis Jönköping.
  På måndagen rullade trafiken som vanligt. Effekten av strejken märks precis som i Gävle när bränslet är slut.
  – Trafiken stannar på två dagar. I morgon rullar de tre stora linjerna, på onsdag står det still, säger Curt Schultz.
  Han berättar om goda relationer med arbetsgivaren som flera gånger frågat facket om vad som gäller. Och att facket gett OK för tjänstemän att köra buss till och från verkstaden enligt schema som de tidigare har gjort.

Emilia Svensson, mekaniker i Jönköping.Emilia Svensson.

Viktigast i Jönköping är kraven på ökad anställningstrygghet.
  – Vid anbudet 2008 blev samtliga provanställda. Fyra förlorade jobbet av 125, flera hade slitit i 25-30 år och kanske fått någon skada, så fick de ingen ny anställning. Det känns inte rätt, säger Curt Schultz.
  Ett annat viktigt krav är lägstalönerna. Enligt Curt Schultz har förarna 21 800 kronor. Men för service- och verkstadspersonal saknas ingångslöner.
  – Det måste bli mer jämställt. Alla ska ligga lika, säger mekanikern Emilia Svensson som i dag är strejkvakt.

Också i Östersund rullade stadstrafiken som vanligt under måndagen. Även där strejkar service- och verkstadspersonal. Alla 52 bussar är fulltankade och bedömningen är att bränslet kommer att räcka fram till helgen.
  – Allmänheten märker ingen skillnad, säger Carin Jonsson, vice ordförande i Kommunals sektion som står strejkvakt utanför Nettbuss.
  Hon berättar att förarna gärna skulle strejka:
  – De säger att vi inte får ge oss, de vill ta kampen för bättre anställningsvillkor och mot delade turer.
  Kommunal har gett dispens för trafiken till och från Storsjöcupen som är en internationell ungdomsturnering i fotboll den 1 – 6 juli.
  – Det innebär att de strejkande i tankhallen måste jobba i alla fall, säger Ernst Åslund Kommunals regionala skyddsombud och konfliktansvarig.
  För Kommunal betyder det att medlemmarna måste ha koll på vilka bussar som tankas och inte tankas.

På Björks buss i Västerås och Hallstahammar har ett 40-tal förare tagits ut i strejk. I Västerås är det beställningstrafik som berörs, främst mattransporter, och i Hallstahammar landsortslinjer. Cilla Rohdin är avdelningsordförande för Kommunal Bergslagen och har varit med och strejkvaktat i Västerås under måndagen.
  – Strejkviljan är mycket god! Och vi har ett fantastiskt stöd från allmänheten, det har åkt förbi folk och tutat och ropat och hejat på oss. Jag har fått rapporter från Hallstahammar och det är samma sak där, säger Cilla Rohdin.
  Trots att strejken innebär indragna busslinjer i Hallstahammar har de inte märkt av några negativa reaktioner från allmänheten. Och en stund efter att KA har pratat med Cilla Rohdin ringer hon upp och berättar att någon just kommit förbi med kakor.
  – Det kom en bil och lassade ur ett gäng kakor till oss och sa att stå på er, här får ni så ni orkar.

Fotnot: I Norrköping har 75 spårvagnsförare gått ut i strejk, läs mer om dem här.