Morteza Sadeghi.Morteza Sadeghi.

Vad är det för sammankomst?
  – Sammankomsten hålls för tionde året. Förra året var vi över 100 000 personer som deltog. Det är allt från exiliranier till EU-parlamentariker, människorättsaktivister, Amnesty, arbetarrörelsens organisationer. Förra året var också flera svenska riksdagsledamöter med. Vi pratar om Iran, om mänskliga rättigheter

Vad betyder den?
  – Den betyder mycket för den iranska oppositionen. Vi är deras röst i utlandet! De kan inte protestera, då hamnar de i fängelse. Sammankomsten är ett stöd för det iranska folket.

Vad vill ni?
  – Vi stödjer oppositionens program för ett framtida Iran. Vi stödjer den kvinnliga exilpresidenten Maryam Rajavi och hennes tiopunktsprogram som handlar om mänskliga fri- och rättigheter utifrån FN-stadgarna, jämställdhet mellan kvinnor och män och en separation mellan religion och politik.

Är ni många som åker från Sverige?
  – Förra året var det 16-17 bussar, bara från Borås och Göteborg. Jag och min fru, som också är kommunalare, åker varje år.