Treans buss i centrala Stockholm går mellan Karolinska Universitetssjukhuset och Södersjukhuset. Det är en av de busslinjer som är helt inställda på grund av Kommunals strejk.
  Nu sätter Fria Moderata Studentförbundet in minibussar på linjen.
  – Helt förkastligt. Politiker, oavsett om det är studentförbund eller om det är vuxna, ska inte lägga sig i avtalsrörelsen. Det där är ett övertramp och ett allvarligt brott mot den svenska modellen, säger Annelie Nordström.

Kommunalarbetaren har sökt den ansvariga för linjen, Fria moderata studentförbundets vice ordförande Alexandra Ivanov, för en kommentar utan resultat. I ett pressmeddelande säger studentförbundets ordförande Victoria Nilsson:
  – Vi vill genom detta hjälpa anställda inom sjukvården att komma till jobbet, men också uppmärksamma Kommunals orimliga krav och uppmana fler, både i allmänheten och fackets medlemmar, att bryta strejken, säger Victoria Nilsson, förbundsordförande för Fria Moderata Studentförbundet.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger till Kommunalarbetaren:
  – Det är ingen nyhet att moderater står på direktörernas sida, men det skulle vara intressant att veta vad Reinfeldt tycker om att politiska partiers ungdomsförbund går in och lägger sig i arbetsmarknadens parters arbete att teckna avtal. Man kan kalla det aningslöst, men jag tycker att Moderaterna ska svara på om de tycker att det är rätt. Är det sanktionerat uppåt är det något helt nytt på svensk arbetsmarknad.
  – Vårt studentförbund heter Moderata Studenter och det Fria Moderata Studentförbundet har inga formella band till oss. Det är väldigt viktigt att klargöra. Jag ser ingen anledning till att kommentera Thorwaldssons uttalande, säger Moderaternas presschef Anna Charlotta Johansson.

Fotnot: Amalthea var ett fartyg som körde brittiska strejkbrytare under en arbetsmarknadskonflikt i Sverige 1908. I Malmö hamn utförde tre ungsocialister ett attentat på båten, natten mellan 11 och 12 juli. En strejkbrytare dödades. Två av attentatsmännen dömdes till döden, båda benådades, men dömdes till livstids straffarbete.
Källa: Nationalencyklopedin