KA granskar den nya hemtjänsten

”Omöjligt att
jobba kvar”

2013-06-18
Gravida Rebecca tvingades jobba i 14 timmar. Emelie chockades i en viltolycka, men tving­ades ändå slutföra sitt arbetspass. Sara fick ingen graviditetspenning för att arbetsgivaren vägrade skriva under. KA har träffat tre unga kvinnor som jobbat på ett privat hemtjänst­företag i Haninge. Här är deras berättelser.
Läs mer

Nu skärper Haninge reglerna

2013-06-18
Kommunal berättade för Haninge kommun redan i februari om situationen på Evidensia. Svaret man fick var att ansvaret är företagets. Nu svänger kommunen och inför krav på bra arbetsmiljö.
— Det känns inte moraliskt rätt att köpa sådana här tjänster, säger förvaltningschef Ewa Kardell.
Läs mer

Kvinnornas chef vill inte svara

2013-06-18
Mariette Dahlberg som äger Evidensia AB vill inte svara på KA:s frågor.
Hon hänvisar till att anmälningarna mot henne först ska prövas.
— Jag kan ju gå och anmäla vem som helst och sen kan det visa sig att jag inte alls hade fog för det på något sätt.
Läs mer

Privat hemtjänst kontrolleras inte

2013-06-18
13 av 19 av de Stockholmskommuner som länge haft privat hemtjänst har de senaste tre åren inte gjort ett enda oanmält besök i de företag de betalar ut milj­ontals kronor till. Tio av 23 kommuner gör inga kontroller alls av villkoren för de anställda.
Läs mer

”Vi ser att vi
har ett ansvar”

2013-06-18
När det avslöjades att en anställd jobbat i 30 dagar i sträck utan ledighet började Solna kommun göra stickprovskontroller av de privata hemtjänstföretagen. Redskapet har flera kundvalskommuner tillgång till — tidmätningssystemet Phoniro Care, tidigare Mobipen.
Läs mer