Vid midnatt går cirka 900 anställda vid tre olika bussföretag i Stockholm, Södertälje och Umeå sannolikt ut i strejk. Samtidigt tas de strejkande samt de som blir sysslolösa i och med strejkvarslet ut i lockout.
  Efter midsommar trappas konflikten upp ytterligare, om ingen lösning har nåtts.

De som berörs får ersättning från Kommunal för förlorad arbetsinkomst i form av ett skattefritt nettobelopp, som motsvarar ungefär 62 procent av bruttolönen. Den som inte är medlem när konflikten bryter ut vid midnatt kan inte får konfliktersättning.
  Det går att ansöka om medlemskap via sms, om det skickas senast 23.59 i natt.
  För timanställda gäller att man måste kunna visa att man skulle ha jobbat under konflikten för att ersättning ska bli aktuellt.
  – Det kan vara att man till exempel kan visa upp en lönespecifikation som visar att man brukar jobba måndagar eller liknande, säger Susanne Gällhagen.

Konfliktersättning betalas i regel ut när konflikten är över men undantag kan göras i fall konflikten blir långvarig.
  Kommunal har omkring 2,4 miljarder kronor i sin konfliktkassa.
Om konflikten trappas upp utbryter också nyanställningsblockad, natten till den 24 juni, förutom ytterligare strejkvarsel.
  Det innebär ett stopp för nyanställningar från och med det datumet. Vikariat, timpass och liknande som är inbokade senast den 23 juni klockan 23.59 godkänns och berörda kan jobba sådana pass utan att vara strejkbrytare.

Söka medlemskap

Det går att söka medlemskap via den närmaste fackliga sektionen. Kontaktuppgifter finns på www.kommunal.se.
Där finns också möjlighet att via ansöka om medlemskap direkt, via hemsidan.
Man kan också skicka ett sms med ordet kommunal till telefonnummer 72456 så hör Kommunal av sig.