Eva:

Avslappning för mig är att få egentid, ett bad eller en stund i solen på en stol med musik. En stunds vila på soffan under lunchrasten ger en avslappning som håller i sig hela dagen. Långsamma övningar görs vid olika tillfällen då tid finns det ger en avkopplande effekt. Efter avslappningen är man lite sänkt en stund men därefter mkt piggare! Det håller i sig resten av dragen.
  Kroppen kräver vila efter en intensiv träningsperiod. Om man inte lyssnar reagerar musklerna med att bli svaga. Andningen ytlig kondition och uthålligheten sämre.
  Allt har sin tid …

Carina:

Jag har svårt att ligga alldeles stilla och ha avslappning, efter en stund börjar jag att skruva på mig. Avslappning för mig är att sticka eller sitta och pyssla med min pappers hobby, där jag designar olika kort. Det är avkopplande att bara sitta där och göra något med händerna, nya idéer kommer när man har tid att sitta ner och slappna av. Oftast har jag mina hörlurar på mig och lyssnar på musik … På så sätt stänger man ute allt störande ljud. Har ju tre tonåringar som ibland har högljudda diskussioner 🙂 

Bea kommenterar: 

Hej alla tjejer!
  Ja, då är ni inne i sista veckan och just avslappning och återhämtning är temat för att ”vässa” formen.
  Det viktigaste att ta med sig är att det är inte bara vid sådana här program som det är viktigt med vila och återhämtning utan även i övriga livet.
  När vi är omringade och nertyngda av massor av tryck från omvärlden i form av arbetsuppgifter, familjesituationer som inte är på topp, egna tankar på ”måsten” så är kroppen redan så påslagen av våra stresshormoner att hård träning kan leda till mer slitage. Därför är just avslappning extra viktigt när vi märker att vi inte kan slappna av eller att det pirrar i kroppen osv.
  Lär känna skillnaden mellan när pirret är energi och det är dags för rörelse eller när pirret kommer från alla måste saker som ligger och väntar. Jag själv måste arbeta dagligen med det för att förstå vad min kropp behöver varje dag.
  Samma sak åt andra hållet. När vi bara vill sova, vila, kan slumra till var som helst. Lägg märke till skillnaden på trötthet och lathet. När kroppen är helt slut och behöver sova, då ska den det. När vi börjar bli lata är när vi har lust att träna för att vi vet att vi blir lite piggare efter och inte gör det. Så håll koll på om träningen ger energi alla dagar eller om vissa dagar är trötta. Hitta den mängden rörelse som din kropp mår bra av. För någon är det 2 ggr/v för någon annan 4ggr/v. Och för en person i utmattning handlar det om långsamhetövningar varje dag och promenader efter ork och detta under längre tid för att systemet ska få ro och vila och återuppbyggnad.
  Jag ser fram emot att se er och få krama om er igen!

Varm hälsning
Bea