Jan-Olov LampinenJan-Olov Lampinen.

I Göteborg ser Eva Kärrman, sektionsordförande Sahlgrenska Östra, med stor oro på sommaren.
  – Många är oroliga över hur det ska bli, de är oroliga över sin semester. Arbetsgivaren har börjat smsa in dem på deras lediga dagar och det inkräktar på deras privata område. Det skapar en stress hos medarbetarna eftersom de vet att arbetskamraterna har det tufft när de där smsen kommer. 

Hon säger att det inte finns någon luft i systemet idag överhuvudtaget. Att det knappt i normalfallet är grundbemannat inom många verksamheter.
  – Vi är verkligen oroliga över våra medlemmars arbetsmiljö. Mycket beroende på att man plockar in sjuksköterske- och läkarstudenter på våra tjänster. Vi anser att de plockar dem för tidigt i deras utbildning, vilket gör att det vilar ett stort ansvar på de erfarna undersköterskorna.
  Hon menar att arbetsgivaren varit med och skapat en del av problemet med bristen på sjuksköterskor genom att konvertera underskötersketjänster till sjukskötersketjänster.

Också i avdelning Vänerväst befarar Kommunal att undersköterskornas semestrar är i farozonen. Undersköterskornas bemanning tillåter ingen sjukfrånvaro medan sjuksköterskornas är helt katastrofal med mängder av arbetspass som inte är täckta:
  – Jag tror att det här kommer att bli den värsta sommaren vi har varit med om. Jag är rädd att arbetsgivaren kommer att beordra in undersköterskor som har semester. Det är ju nästan som att de planerar för det nu eftersom de inte har någon annan lösning, säger Anne-Cathrine Flodén, huvudskyddsombud i landstingssektionen.
  Hur reagerar medlemmarna?
  – Det har gått så långt så att många medlemmar säger att de inte svarar i telefonen när det är skyddat nummer av rädsla av att det är arbetsgivaren som vill att de ska komma och jobba.
  Liksom Kommunal i Göteborg är hon kritisk till att arbetsgivaren tar in sjuksköterskestudenter som undersköterskor:
  – Många av våra erfarna undersköterskor kan mer än dem eftersom många varken har erfarenhet eller praktik. Dessutom har de ofta fokus på sjuksköterskeuppgifterna och inte på omvårdnaden och alla kringuppgifter som måste göras.

På Södersjukhuset i Stockholm tror huvudskyddsombudet Åsa Palm att personalen i sommar riskerar att jobba tills de stupar:
  – Våra arbetstidsmodeller innebär att vi själva fyller upp sjukluckor. Det kan betyda att man tvingas jobba tio dagar i sträck. Det kan betyda att man tvingas jobba pass på tio timmar i sträck. Till sist blir det en fråga om patientsäkerhet.
  Hon säger att hon inte känner till att någon inte fått sin semester, men ingen av undersköterskorna får något extra om de väljer att ta en kort semester eller skjuta på den.
  Samma sak gäller för undersköterskorna i landstinget i Västernorrland. Där får sjuksköterskorna en bonus på 10 000 kronor om de avstår en semestervecka. En bonus som inte gäller undersköterskorna.
  – Vi har försökt få till en likadan uppgörelse i flera år, men arbetsgivaren säger nej. Och då känns det kanske inte så häftigt att täcka upp för sjuksköterskorna under sommaren. Arbetsgivaren säger i princip att undersköterskorna inte är värda någonting samtidigt som de förväntar sig att arbetsmoralen ska vara hög, säger Jan-Olov Lampinen.

Annalena Eriksson, ordförande landstingssektionen Norrbotten, säger att de ser problem över hela länet.
  – Det har varit tufft redan under vintern, man jobbar för varandra och tar på sig skift om någon annan har semester. Och nu kommer sommaren. Att ta in vikarier alla dagar och på alla skift – det sker inte.   Den stora bristen är ju sjuksköterskor men vi ser inte direkt att de ansträngt sig för att hitta undersköterskor heller. Vi har väldigt många sjuksköterskestuderande som vikarier i sommar och vår kår utarmas ju när man ersätter på det viset.