Stapplandes skyndar vi för att hinna till stämpelklockan som tickar för arbetsgivarna. En stressad människa som precis hunnit springa in med barnet på dagis anländer när klockan redan ringt in. Ska det behöva vara så?

Minskad arbetstid skulle ge oss friskare personal med ork att prestera med bättre kvalitet. Det skulle ge färre sjukskrivningar och större möjligheter att komma tillbaka till arbetet efter sjukdom. Detta är ju en minskad kostnad för arbetsgivaren. Varför inte bygga på det? Sänkt arbetstidsvecka ger en ökad produktivitet och arbetskvalitet, vilket redan har bevisats av Toyota modellen. Vi vill ha ett tak på 30 timmar per vecka med högst åtta sammanhängande timmar på ett arbetspass. Detta genererar mer fritid och ork till kompetenshöjning.

Eftersom det även krävs mer personal gör det att fler kommer ut i arbetslivet. Personer från olika nationaliteter kan komma ut i arbetslivet och få en bättre språkutveckling som ökar gemenskapen.  Möjligheten att bevara kompetensen på arbetsplatserna ökar och folk kan stanna kvar längre i arbetslivet för att ha råd att gå i pension när man själv önskar. Med minskad arbetstid ger det möjligheten för arbetslösa och studerande att få arbetslivserfarenhet.

Många företagare kommer att opponera sig mot detta. Men om de hänger med på tåget så ökar även deras kompetens. De kan ta in arbetslösa och unga som får en arbetslivserfarenhet för en rimlig peng (som skall leda till full lön och fast anställning inom en bestämd tid för att utesluta en lönedumpning). Kravet ska vara att det finns kollektivavtal.

Vi menar att fler anställningar ger mindre arbetslöshet. Fler arbeten ger ökade intäkter till statskassan som gör att vi kan utöka skola, vård och pensioner. Om fler har anställning så kommer konsumtionen att öka, vilket stärker vår ekonomi. En stark ekonomi ger fler jobb. Det tycker vi är en bra cirkel.

Maria Gordonsdottir, undersköterska och medlem i Kommunal
Helen Svanqvist, undersköterska och medlem i Kommunal
Matti Oinas, bemanningsanställd och medlem i Transport
Petra Zangaro, bingovärdinna och medlem i Hotell- och restaurang