– Vi ville veta varför vi skulle skriva på en sekretessförbindelse men deras svar är inte så upplysande, säger huvudskyddsombudet Camilla Ingman.

Skyddsombud omfattas redan av viss tystnadsplikt, enligt Arbetsmiljölagen. Men Nobina ville ändå att skyddsombuden skulle skriva på en så kallad sekretessförbindelse. Bakgrunden är att skyddsombuden ville ha ut uppgifter om företagshälsovården.
– Vi ville veta vad vi har för företagshälsovård. Det finns ett avtal med Previa, men grejen är att vi inte har någon företagshälsovård, säger Camilla Ingman.

En anmälan har gjorts till Arbetsmiljöverket, enligt paragraf 6:6a, på grund av arbetsgivarens krav. Dessutom har skyddsombuden gjort en likadan anmälan som gäller förarnas långa pass, med en ramtid på upp till elva timmar.
Kommunalarbetaren har sökt Lennart Skoog, trafikchef på Nobina, men inte lyckats nå honom.