– Vi har förhoppningar om att det ska gå lika bra som förra året, säger Jörgen Gustavsson, ombudsman på Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal.
   Efter flera år med problem där bärplockarna utnyttjades och inte fick ut lön när det inte fanns tillräckligt med bär, skärpte Migrationsverket 2011 reglerna. Bland annat måste företagen ha en filial i Sverige och betala ut garantilön oavsett hur mycket bär det finns. Det har gjort att betydligt färre har farit illa.

Förra sommaren kom dubbelt så många thailändare som året innan för att plocka bär i de norrländska skogarna – drygt 5 800 fick tillstånd. Ökningen ser ut att hålla i sig den här sommaren. Fram till slutet av maj hade det kommit in 6 009 ansökningar till Migrationsverket om arbetstillstånd. Drygt 3 000 av dem hade hittills godkänts, ingen har fått avslag.
   Jörgen Gustavsson är ombudsman på Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal och har goda förhoppningar inför sommaren.
   – 2010 var det en del strul så vi försökte ju påverka och framföra våra åsikter till Migrationsverket och de har lyssnat. Under de sista åren har det gått rätt så bra. Sen är det alltid så att om det finns arbetsgivare som inte följer det här så kan det gå lite snett, säger Jörgen Gustavsson.

Kommunal har tecknat kollektivavtal för alla som kommer hit i sommar. Det innebär att bärplockarna är garanterade en lägstalön på 18 795 kronor i månaden, oavsett hur mycket bär de plockar. Utöver det finns det företag som även har ackordslön. För att kontrollera hur avtalet efterlevs åker lokalavdelningarna i de områden där bärplockarna jobbar runt och pratar med arbetarna och arbetsgivaren.
   – Jag tycker att vi har skapat en viss kontakt och under ett antal år byggt upp ett förtroende mellan oss och arbetsgivarna, säger Jörgen Gustavsson.

Förra sommaren var Kommunal oroliga över det fördubblade antalet tillstånd och befarade att det inte skulle finnas nog med bär till alla.
   – Det gick ju bra förra året, men visst har man farhågor för det. Det finns ju det här antalet som har varit och är tillgången på bär bra och organisationen bra fungerar det. Men visst finns det någon form av tak, säger Jörgen Gustavsson.

Några som for illa förra sommaren var bärplockare från Europa, framför allt Bulgarien. EU-medborgare har rätt att arbeta tre månader i Sverige utan arbetstillstånd, och att plocka bär är skattefritt upp till en viss summa. Det gör att många har saknat formell arbetsgivare och inte har tjänat pengar om det inte har funnits bär.  
   – Där har vi egentligen ingen koll, det finns ju inget arbetstagar-arbetsgivarförhållande och då blir det ju svårt för oss att hjälpa dem. De kommer hit på vinst och förlust och det blir ju samhället och regeringen som får ta ett större ansvar där, säger Jörgen Gustavsson.

Förra veckan kom LO med ett antal förslag på hur fusket och utnyttjandet av arbetskraftsinvandrare ska minska. Bland annat vill man återinföra behovsprövningen, vilket innebär att tillstånd bara skulle ges inom branscher där det inte finns arbetslöshet. Men det skulle inte påverka bärplockarna, eftersom det är ett säsongsarbete som uteslutande utförs av utländsk arbetskraft.
   Från och med den 1 juli måste även utländska arbetsgivare som har personal utstationerad i Sverige anmäla det till Arbetsmiljöverket, skriver Byggnadsarbetaren.

Det måste även finnas en kontaktperson, som verket exempelvis ska kunna meddela delgivning efter inspektion.
   – Alla som arbetar i Sverige har rätt till en säker arbetsmiljö, det gäller även dem som kommer hit tillfälligt och arbetar, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, till Byggnadsarbetaren.
Mira Hjort