Ett tag trodde Tord Strömberg att han hade fått en hjärntumör. Det var i slutet av augusti förra året som han började få huvudvärk varje morgon, i kombination med värk i hela kroppen och en förlamande trötthet. Han vaknade flera gånger varje natt för att värken gjorde det svårt att sova. När han satt på älgpass i oktober fick han plötsligt svårt att gå. Till slut sa någon att han kanske hade fått borrelia.
   – När jag till gick till läkar­en så var det inga tvivel, jag hade så klara symptom. Och jag gillar att vara ute i skog och mark och vet att jag hade några fäst­ingar i somras. Jag fick medicin innan provtagningarna ens var klara, berätt­ar Tord Strömberg.

Han jobbar som vaktmästare på Sala lasarett sedan 40 år tillbaka och har bland annat hand om Kommunals expedition. När han tittade in en dag och berättade att han hade fått borrelia fick han veta att det täcks av fritidsförsäkringen.  
   – Jag ringde upp Folksam dagen efter och det var inga problem, jag behövde bara berätta vilken läkare jag hade gått till och inom en vecka hade jag fått pengarna. 5 000 kronor. Det var väldigt enkelt, säger Tord Strömberg.

Tord Strömberg behövde aldrig vara sjukskriven. Han jobbar bara två dagar i veckan sitt sista år innan pensionen och bet ihop. Pengarna har täckt utlägg för läkarbesök och mediciner, som han fortfarande måste ta mot borrelian. En del är också för sveda och värk.
   – Jag visste att det fanns en fritidsförsäkring men att den täckte borrelia hade jag ingen aning om, det tror jag inte så många känner till. Det är en väldigt bra försäkring.

Fästingbett klassas som olycka
Försäkringen Medlemsolycksfall-Fritid ingår i medlemskapet och gäller för skador på fritiden och täcker allt från läkekostnader till invaliditet på grund av olycksfall. För att det ska vara så smidigt som möjligt regleras de flesta ärenden, 70 procent, direkt via telefon.
   Sjukdomar är undantagna, men just borrelia ersätts eftersom ett fästingbett kan ses som en olycka och infektionen drabbar flera delar av kroppen, som t.ex lederna.

Om man får diagnosen vid ett läkarbesök har man rätt till ett schablonbelopp på 1 000 kronor. Om man måste äta penicillin i minst åtta dagar får man ytterligare 1 000 kronor i akutersättning och det utgår även en kroppsskadeersättning på 2 000 kronor.
   – Vi använder oss av de här schablonerna sedan 2009 i stället för att kunden ska behöva skicka in kvitton. Sen finns det självklart de som har mer problem och inte blir friska efter penicillinkuren och då tar vi in medicinsk utredning och följer kunden, säger Ulrika Sjöstrand, verksamhetsutvecklare på Folksams skadeenhet.

Mer information om medlemsförsäkringar finns på www.folksam.se/kommunal