Det är SVT Smålandsnytt som avslöjar hur Bergkvara i Kalmar anlitade lettiska chaufförer för att under tre månader i fjol köra turister från Hurtigruttens kryssningsfartyg till Nordkap i Norge. Bergkvarabuss vd säger att de betalade 205 kronor och 50 öre i timmen till bemanningsföretaget Billig Arbetskraft. Förarna själva fick bara 30 kronor i timmen.

Men det gällde bara för den första månadslönen. För de två sista månaderna har letterna varken fått lön eller traktamente.
   Enligt SVT har den lettiska Yrkesinspektionen bötfällt företaget Billig Arbetskraft, men ägaren har gått under jorden och skrivit över firman på en ”målvakt”. Inga pengar finns kvar i företaget och därmed inga löner att betala till förarna.
   – Vi har ju egentligen inget ansvar för att de inte har fått sina pengar, men jag ska fundera. Kanske kan vi hjälpa dem på något sätt, säger Göran Mellström vd på Bergkvarabuss till SVT.

Bergkvarabuss är ett av de företag som Kommunal har varslat om strejk från den 13 juni.