Bernadette Ségol.
Bernadette Ségol.

I Dublin samlas på onsdagen de fackiga ledarna i Europa vid Europafackets konferens inför EU:s toppmöte i samma stad om några veckor.
   Temat för fackets konferens är krisen i EU och kravet om en social union för att skapa investeringar för nya jobb, ökad köpkraft, social trygghet, jämställdhet, integration och grön omställning.

Vid en presskonferens innan konferensen varnade Bernadette Ségol för konsekvenserna om inte EU:s ledare ändrar kurs på sättet att lösa krisen.
   – EU är inne på en extremt farlig väg som kan få katastrofala följder, förklarade hon.
   Bernadette Ségol hänvisade bland annat till en rapport från FN–organet ILO som uttalar att risken i världen för upplopp i protest mot fattigdomen är störst i EU där massarbetslöshet och social nöd nu råder i de värst drabbade EU–länderna.
   – Vi uppmanar EU:s toppmöte om ett par veckor att inse allvaret och besluta om en social union vid sidan av den ekonomiska unionen. Det krävs en investeringsplan på 1–2 procent av EU:s budget för att satsa på nya jobb och bekämpa arbetslösheten, sa hon.

Bernadette Ségol befarar annars att den ekonomiska krisen också blir en demokratisk kris som äventyrar EU–projektet.
   – Motståndet mot EU ökar i takt med de fortsatta nedskärningarna, sa hon.
   Inför toppmötet och Europafackets konferens har hon rest runt till ett tiotal huvudstäder för att träffa regeringschefer, bland annat den franske presidenten François Hollande.
   – De jag mött har visat en välvilja till våra argument. Men jag kan inte säga att någon av dem har lovat att ta hänsyn till våra krav. Ska jag vara realist tror jag inget händer förrän efter det tyska valet i höst. Det kommer att bli avgörande för EU:s framtida inriktning, tror jag. Många verkar vilja avvakta detta val, säger Bernadette Ségol.

Hon har inte fått träffa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.
   – Han låter hälsa att han inte har tid och hänvisar till sin statssekreterare. Det är på den nivån statsministern verkar tycka att kontakten med europafackets generalsekreterare ska vara på, säger LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin som är med på konferensen i Dublin.