Vissa tycker inte alls om fenomenet, själv tycker jag att det är spännande och vågat av författare att sätta sig in i en verklig person och skriva en roman. Joyce Carol Oates skrev boken Blonde med Marilyn Monroe som huvudperson.

Nu är det Karin Boye som får liv genom Jessica Kolterjahn i en mycket fin roman som behandlar tiden då Boye bodde i Berlin under tidigt 30-tal. Under den tiden börjar Karin Boye på riktigt leva ut sin bi/homosexualitet och träffar en kvinna som hon sedan kommer att leva med hemma i Sverige. Men så långt sträcker sig inte romanen. Boye kommer till Berlin och går i psykoanalys för att ”bli frisk” från homoerotiska känslor.

Samtidigt dras hon till stadens lesbiska klubbar. Men Karin Boyes känslighet och ”dödsmakter” finns hela tiden och livet är inte bara ett härligt rus av kvinnor och vin. Hon gör upp med sina tidigare relationer med män och hon bevittnar på nära håll hur nazisterna börjar ta över Berlin.

Författaren har hämtat stoff från biografier om Boye och det går att känna igen citat som personer ska ha sagt, men hon framhåller att det är en litterär fantasi och kan därmed bestämma vilka personer som ska ta plats och inte.

Jag är imponerad av hur nära Kolterjahn tycks komma Karin Boye – det är just såhär jag har föreställt mig henne! Svårare hade det varit att ta till sig boken annars, nu sväljer jag den med hull och hår. Och ja, det lär krävas mod att skildra en berömd persons sexliv och självmordsförsök, det är väl att det faller sig så naturligt här.

Kärlek och nära vänskap skildras precist och sensuellt. Bildspråket är mycket fint i all enkelhet; här kan ord vara mjuka som kattungars tassar, känslor ligga utspridda över rummet eller kastas omkring som konfetti.
Karin Boye har varit på den litterära tapeten på sistone med både biografier och nyutgåvor av Boyes egna verk. Om romanen ger smak på mer om personerna kan man ha fotoboken ”Karin Boye och människorna omkring henne” av Pia-Kristina Garde som uppslagsbok. Hon kommer också med en bok till, ”Karin Boye – okända brev och berättelser”. Och Boyes egen klassiker ”Kallocain” ges ut på nytt med extramaterial. Det är bara att börja läsa och bli hänförd av Karin Boye.