Förra hösten lade Upplands Väsby ner den kommunala hemtjänsten. Nu har larm- och nattpatrull upphandlats utifrån lägsta pris. Kommunen, som i dag driver verksamheten förlorade. I stället kommer Anooni AB ta över verksamheten.
  Tidigare är det sagt att personalen ska följa med till det nya företaget. De nuvarande anställningsvillkoren ska gälla ett år. Men flera i personalen är tveksamma till att följa med till det nya företaget.
  – Det är en väldig oro. Många är osäkra om de ska hoppa på det här tåget, säger Anja Nourbakhshe, Kommunals arbetsplatsombud och skyddsombud.

Nu har personalen några veckor på sig att bestämma sig om den vill följa med till det nya företaget, ta tjänstledigt i sex månader för att pröva att arbeta i det nya företaget eller stanna kvar i kommunen.
Oron är stor inför vad som händer när det första året gått och de nuvarande villkoren inte längre är garanterade.
  – Vad är det som säger att de inte kommer att dra ner på personalen? De har inte kollektivavtal, vad är det som säger att de kommer skriva det? frågar Anja Nourbakhshe.

Upplands Väsby har ställt krav på kollektivavtalslikande villkor. I dag har inte Anooni kollektivavtal med Kommunal. Sedan april driver företaget hemtjänst i Solna, men saknar brukare. Inför att företaget antogs som LOV-företag i Solna yttrade sig Kommunal och fackförbundet Vision. Båda yrkat på att Anooni inte skulle godkännas som LOV-företag. Skälet är att företaget är nystartat, saknar kollektivavtal och försäkringar.
  Nadia Mottaghi som driver Anooni säger att hon har kontakt med Almega och att ett medlemskap i Vårdföretagarna har påbörjats.
  – Jag ska skriva på i morgon, säger Nadia Mottaghi som själv är sjuksköterska.
  Anooni startade i fjol, till en början sysslade företaget också med export och import. Den delen av verksamheten är avveckad enligt Nadia Mottaghi. Nu är fokus vård och bemanning, för närvarande arbetar Nadia Mottaghi och ytterligare en sjuksköterska i företagets bemanningsverksamhet.

Kommunal ifrågasätter att Upplands Väsby lägger ut den här verksamheten på en ny utförare. Hos de som i dag arbetar i larm- och nattpatrullen är oron stor över att företaget är nystartat.
  Nadia Mottaghi förstår oron:
  – Företaget är ett namn. Det är personerna i det som gör det bra eller dåligt. Just nu är det bara jag, säger Nadia Mottaghi och berättar att hon arbetat inom äldreomsorg och hemtjänst sedan 1988 som undersköterska, sjuksköterska och chef.
  Hon säger att hon i dagsläget inte har planer på att förändra verksamheten och att hennes förhoppning är att personalen ska gå över till företaget.  För två år sedan sänktes tjänstgöringsgraden för flera av de anställda med 15-20 procent. Sedan dess har de arbetat upp till sina tidigare tjänstgöringsgrader. Nu undrar fler hur det blir när Anooni tar över.
  – Det var nytt för mig, jag ska träffa kommunen i morgon, jag har ingen aning om vad som ska hända, säger  Nadia Mottaghi.

Hon beklagar att hon ska träffa personalen först nästa vecka. Och just att informationen drar ut på tiden är något som irriterar de anställda.
  Anooni ska driva nattpatrull, larmutryckning och larminstallation fram till 2016, avtalet kan förlängas ytterligare ett år.
  Att nattpatrullen drivs på entreprenad förekommer i flera av Storstockholms kommuner. I Täby drivs nattpatrullen av HSB Omsorg och i Danderyd av Attendo.
  I Stockholm ingår nattpatrullen i LOV. Det betyder att det hemtjänstföretag som brukaren valt har nattpatrullverksamheten. Vissa av företagen har i sin tur valt att låta ett annat företag utföra verksamheten på entreprenad.