Håkan K Nilsson, Kommunal i Skellefteå.Håkan Nilsson.
Foto: Magnus Lindkvist

Det var när Håkan Nilsson begärde in lönelistor inför de lokala löneförhandlingarna som han upptäckte att flera tillsvidareanställda hade för låga löner.
  – Vi hittade tyvärr folk som är tillsvidareanställda och lönesatta under ingångslönerna. Sen blir man frustrerad över folk med lång erfarenhet och utbildning som man lönesätter nästan på ingångslön, säger Håkan Nilsson.

Han ger ett exempel med ett vårdbiträde som har en kortare utbildning och har jobbat fem år, men ändå inte tjänar mer än 200 kronor över fjolårets ingångslön. En annan medlem har jobbat nästan tio år, men tjänar bara runt ingångslönen. Håkan Nilsson säger att det har kunnat fortgå för att det är personer som har varit timanställda, och deras löner har Kommunal inte lika bra koll på. Det är först när de bli tillsvidareanställda som det uppdagas.
  – Vi ser ju vilken konsekvens det får när inte timvikariernas löner höjs eller får följa med löneförhandlingarna. Då blir det så här, ingen löneutveckling. Vi får väl börja förhandla för varje individ ute på arbetsställena snart om inte arbetsgivaren sköter sig, säger Håkan Nilsson.
  Men han tror inte att det är en medveten lönepolitik av arbetsgivaren, utan att cheferna helt enkelt saknar kunskaper i lokal lönebildning.
  – Arbetsgivaren säger att de får utbildning men ändå är det som att det inte händer något med lönebildningen. Om man har fått utbildning borde det inte se ut så här.

Maria Berggren är förhandlingschef på Skellefteå kommun och medger att det finns anställda som är felaktigt lönesatta. Hon är dock tveksam till om det verkligen är någon som tjänar under ingångslön.
  – Det är jätteallvarligt i så fall, man ska inte ha under ingångslön. Men jag har inte hittat någon, då får nog Håkan visa mig de namnen, säger Maria Berggren.
  Men hon tycker heller inte att det är rimligt att exempelvis ha arbetat fem år men bara tjäna 200 kronor över ingångslön. Hon säger att det är timanställda som har fallit mellan stolarna – om de inte har varit inne och jobbat när lönerevisionen görs så upptäcks det varken av arbetsgivaren eller Kommunal. Men hon ger också Håkan Nilsson rätt i att det i vissa fall kan handla om okunskap i lönebildning hos chefer.
  – Vi håller på att utbilda våra chefer men det är 400 stycken och tar tid. I något fall kan det säkert bero på att de inte har fått utbildning, säger Maria Berggren.

Kommunal i Skellefteå håller nu på att gå igenom alla sina medlemmar i kommunen för att se hur många det rör sig om som har för låg lön. Håkan Nilsson gissar att det kan landa på 30-40 stycken. Maria Berggren tror att det rör sig om färre. Kommunal har redan skickat in två namn till arbetsgivaren där de vill veta hur länge de har haft fel lön och hur mycket de ska få ut retroaktivt. Om kommunen rättar till felen kommer Kommunal förmodligen inte gå vidare med ärendet.