– Nu vill jag varna andra, säger Anette Blom.
  Hon är undersköterska, snart 60, har arbetat inom vården sedan hon var 16 år och varit medlem i Kommunal i snart 40 år. Sedan drygt två år är hon arbetslös. När stämpeldagarna tog slut fick hon aktivitetsstöd. Då ringde hon Kommunals sektion i Eskilstuna.
  – Jag undrade om det var någon mening att jag var kvar i a-kassan och frågade om jag bara skulle vara med i förbundet. Han sa att det var OK, berättar Anette Blom.

Därför gick hon ur a-kassan.  Resultatet blev att aktivitetsersättning sänktes från 4 000 kronor i månaden till 1 700 kronor. Anette Blom ringde Försäkringskassan och fick reda på att det berodde på att hon gått ur a-kassan.
  – Jag började grina, säger Anette Blom och börjar gråta igen.
  När hon förstod hur det låg till ansökte hon om inträde i a-kassan och betalade in avgiften. Men nekades återinträde. Hon överklagade, men fick avslag. Nu har hon gjort en ny överklagan.
  Den fackliga företrädare som Anette Blom haft kontakt med tycker att det hela är olyckligt.
  – Jag vet inte exakt vad som sades under vårt samtal, det är bara att beklaga om jag har sagt något som är otydligt, säger Ove Timarsson, Kommunal Eskilstuna.

Nu ligger ärendet hos Eva Fornefors, lokalkontorschef avdelning Öst.
  – Jag vet ju att regelverket ser ut som det gör, jag måste få till en diskussion med a-kassan. Men målsättningen är att vi ska göra allt för att det rättar till sig, säger Eva Fornefors.
  Kan Anette Blom får någon kompensation?
  – Om det inte skulle gå att återupprätta henne,  blir det en fråga för förbundet centralt att ta ställning till. Om en utredning säkerställer att vi gjort fel, kan det bedömas att vi ska betala ut pengar.

Aktivitetsersättning

Vilken ersättning får man om a-kassedagarna är slut och man fortfarande är medlem i a-kassan?
Svar:
Den som har förbrukat alla sina dagar i arbetslöshetsförsäkringen får aktivitetsstöd med 65 procent av den dagsförtjänst som låg till grund för den senaste arbetslöshetsersättningen, dock lägst 320 kronor per dag vid heltidsprogram eller 160 kronor per dag vid halvtidsprogram.
Vilken ersättning får man om a-kassedagarna är slut och man lämnar a-kassan?
Svar:
Om man inte uppfyller villkoren för a-kassa får man 223 kronor per dag i aktivitetsstöd om man deltar i ett program på heltid.  Är man däremot under 25 år och inte uppfyller villkoren för a-kassan får man utvecklingsersättning istället för aktivitetsstöd. Även om a-kassedagarna är slut så kan man fortfarande få aktivitetsstöd om man deltar i ett program.
Källa: Försäkringskassan