Så kallade ”Fixar-Malte” finns redan i flera kommuner sedan några år tillbaka. Från den 1 juni kommer pensionärer och funktionshindrade i orterna Oskarström och Simlångsdalen i Halland kunna boka en brandman som kommer hem och hjälper dem med allt från att sätta upp gardiner och byta glödlampor till att möblera om. Anledningen är främst att man vill minska antalet fallolyckor.
  – Jag tycker att det är jättebra, riktigt bra. Syftet är ju att hjälpa de som är pensionerade eller har någon form av funktionshinder. Det är praktiska grejer som kan innebära risk för fall- och halkolyckor i och omkring hemmet, säger Tony Larsson, brandman stationerad i Oskarström och en av fyra som kommer ingå i fixartjänsten.
  Brandmännen kommer även passa på att göra en säkerhetskontroll av hemmet – kolla om brandvarnare fungerar, om köksfläkten är ren, om mattor är halksäkra och så att det inte ligger lösa sladdar som man kan snubbla på.  

Anledningen till att det är just brandmännen som kommer utföra sysslorna är att brandkårerna i Oskarström och Simlångsdalen egentligen är deltidsbrandkårer. Men det har varit svårt att rekrytera deltidsbrandmän, så Tony Larsson och hans kolleger är anställda på heltid men får utföra andra sysslor åt kommunen en del av sin arbetstid.
  – Grunden i det här var om vi kunde bidra till att minska antalet fallolyckor i kommunen. Samtidigt har vi då vettiga arbetsuppgifter till våra brandmän, säger Kristian Pettersson, räddningschef i Halmstad.
  De som vill ha hjälp av Fixartjänsten kommer kunna ringa och boka under särskilda telefontider. I uppstarten kommer det delas ut foldrar i Oskarström och Simlångsdalen för att marknadsföra verksamheten.