– Det är viktigt att ungdomar är med och påverkar i den demokratiska processen, det är viktigt att få in så många som möjligt från den målgruppen, säger Sara Sjödin, Mellersta Norrland.
  I foajén i Folkets Hus kommer fackliga kollegor fram för att krama henne. Sara Sjödin skrattar så att det rosa peace-märket i örat gungar och tillägger:
  – Det innebär ju att jag gjort något rätt.
  Hon erkänner att hon varit nervös sedan i tisdags och sovit dåligt i natt.
  – Jag har gått på aga (spänn), säger hon som är uppvuxen i Jude by norr om Härnösand.

Redan på gymnasiet gick hon med i Kommunal. Mycket för att föräldrarna var fackligt engagerade.  Sara Sjödin blev själv aktiv när hon började jobba i hemtjänsten i Härnösands kommun. Hon tycker inte att hennes ålder har varit ett hinder när hon mött förtroendevalda med lång erfarenhet.
  – Det blir vad man gör det till, det gäller att vara öppen, se möjligheterna och inte problemen.
  Värderingsfrågorna är viktigast för Sara Sjödin, att alla har lika värde, solidaritet och rätten till rättvisa.
  – De värderingarna kommer in i allt.

Hon brinner för ungdomsfrågor och internationellt arbete. Men vilken fråga som blir viktigast för henne i förbundsstyrelsen kan hon inte svara på nu, utan konstaterar att alla i en grupp intar olika roller och att det får avgöra. Viktigast för Kommunal är ”våga vinna”, det som också är kongressens tema.
  – Vi ska våga vinna alla matcher som vi har framför oss. Viktigast är att så många som möjligt förstår att det är viktigt att vara fackligt engagerad, säger Sara Sjödin.
  Av kollegor beskrivs hon som en person som brinner, nästan så att hon själv brinner upp. Själv säger hon att hon tar allt på 100 procents allvar. Men hon prioriterar. Nu avsäger hon sig sina politiska uppdrag för Socialdemokraterna, i kommunfullmäktige och arbetslivsnämnden i Härnösand. Hon lämnar också uppdraget som vice ordförande i arbetarekommunen.
  Hur ska du fira?
  – Jag ska suga på det här och smälta det, sedan ska jag fortsätta att vara delaktig på kongressen. Sedan ska jag hem och jobba i helgen.

Sara Sjödin är övertygad om att hon ska fortsätta arbeta i Ängecenters hemtjänstgrupp.
  – Det viktigt att ha en fot kvar, att ha verklighetsförankring så att man kan företräda alla medlemmar och vet vilka problem de möter varje dag.