Tio personer och organisationer var nominerade till kulturpriset och alla medlemmar i Kommunal hade möjlighet att rösta. Sektionsordföranden i Uddevalla och S-politikern Krister Kronlid, som skrivit boken Morfar föddes i en diktatur, vann med god marginal. Tvåa kom organisationen Megafonen. Krister Kronlid är överväldigad över att ha vunnit och säger att det känns extra bra att bli prisad av sin egen organisation.
  – Det ska gudarna veta. Det finns ett uttryck som säger att man inte blir profet i sin egen hemstad. Att då nå en sådan framgång i sitt eget förbund, det är klart att det känns jätteroligt, säger Krister Kronlid.

Han tror att han fick priset för att han har åkt runt så mycket i landet och pratat om sin bok, som handlar om arbetarrörelsens historia berättad genom Krister Kronlids släkt. Många känner till honom helt enkelt. När KA når honom dagen före prisutdelningen är han på väg till sitt 62:a föredrag i halländska Hyltebruk.
  – Den har tagits emot väldigt väl och jag har mött många olika fackliga organisationer, framför allt kommunalare men också IF Metall, Seko, Elektrikerna, GS, och en del socialdemokratiska arbetarkommuner.
  Vad tror du att din morfar hade sagt om han visste att du hade vunnit det här priset?
  – Utan tvekan skulle han ha varit oerhört stolt. Att jag med en så bräcklig skolgång lyckats få komma in i ett yrke som jag trivdes med, fått förtroende att bli fackligt förtroendevald ledare och sen att jag haft förmågan, viljan och möjligheten att skriva en bok om vårt lands historia, säger han.

Krister Kronlid vill gärna skriva fler böcker och har lite olika idèer som han arbetar med. Han skulle vilja skriva en bok om arbetarrörelsens historia ur ett kvinnoperspektiv, eftersom han tycker att det lätt kommer i skymundan. Han är också sugen på att skriva en bok som mer fokuserar på nutiden och hur folk har det i dag. Vad han ska göra för prispengarna på 50 000 kronor vet han inte riktigt.
  – Jag är lite tagen ännu över det, det är väldigt mycket pengar för en kommunalare. Men jag skulle vilja ta mig en veckas välförtjänt semester vid Medelhavet med min pojkvän Oskar, säger Krister Kronlid.

Utöver kulturpriset delas ytterligare tre priser ut på kongressen i dag. 
  • Kommunals demokrati- och solidaritetspris delas mellan Ulla Lindberg och Britt Wireland Sorpola. Ulla Lindberg bestämde sig efter att ha läst i KA om vårdbiträdet Jacinta Njoroges barnhem (läs våra artiklar här) som drabbats av torka i Kenya, för att ta tjänstledigt från jobbet och åka dit och hjälpa till. Hon har även engagerat sig i en organisation som hjälper flickor i Kenya. Britt Wireland Sorpola har under många år kämpat för barnen på ett barnhem i Rumänien och samlat in pengar och annat nödvändigt.
  • Eldsjälspriset går till Ulrika Ekman som för sitt arbete med kultur i ”Dagliga verksamheten”, där de spelar teater, gör tidning, målar tavlor och sjunger. De har även ett samarbete med estetiska programmet. 
  • Kämpepriset, som ska gå till en medlem eller grupp av medlemmar som jobbat för att upprätthålla ett kulturellt arv, går till Susanne Lazar för grävprojektet Hemtjänstens historia.

Motivering Kommunalarnas kulturpris

”I det land där Karl Viktor Nilsson föddes svälter många. De som har arbete sliter hårt för det dagliga brödet. Att organisera sig fackligt är inte riskfritt. Landet är Sverige för inte så länge sedan. Karl Viktor Nilssons liv speglar vårt lands utveckling från fattigdom till välfärdsstat och Krister Kronlid påminner oss om att inte ta något för givet.”