Redan vid förra kongressen 2010 beslutade Kommunal att man ska verka för att ta bort karensdagen.
   Förra året presenterade Kommunal en rapport där man föreslår att införa ett karensavdrag i stället, som ska motsvara en femtedel av en veckoinkomst, som ett sätt att göra avdraget för karensen mer rättvist än det är i dag. Men ett slopande av karensdagen fanns inte med som förslag.

Men ordförande Annelie Nordström resonerade under debatten att ett karensavdrag är ett första steg:
   – Vi har redan ett beslut om att vi vill slopa karensdagen. Men att göra det samtidigt som vi vill höja taken i sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen, det tror vi inte på. I vår väg mot att slopa karensdagen är karensavdrag ett första steg, sade Nordström.

Det definitiva beslutet om vad som ska stå i de välfärdspolitiska prioriteringarna fattas i morgon, fredag den 31 maj.