– Det råder full stridsvilja i Kommunal Öst, säger Jörgen Johansson.
Han är kongressombud och bussförare i Östergötland.
  I hans avdelning är spårvagnsförarna i Norrköping varslade om strejk, liksom förarna på Bergkvarabuss i Strängnäs.

Några bänkar bort i den stora kongressalen i Folkets hus i Stockholm sitter Albert Wiklund. Han kör till vardags buss i Umeå.
  – De två viktigaste frågorna den här gången är övertagande av personalen vid upphandling och rastfrågan, säger han.
  Kommunal har yrkat om att den minsta rasttiden ändras från 30 till 45 minuter.
  Både Jörgen Johansson och Albert Wiklund vittnar om ett allt stressigare tempo med tajtare scheman och osäkrare anställningar.

Kommunals varsel är lagt i två steg, det första varslet faller ut den 13 juni då verkstads- och servicehallsarbetare i Jönköping, Gävle och Östersund tas ut. Då tas också förare på spårvagnarna i Norrköping och bussarna i Strängnäs, Halmstad och Västerås och Hallstahammar ut. I det andra steget är de anställda på Arrivas garage i Råsta norr om Stockholm varslade om konflikt, liksom Keolis innerstadsgarage i Stockholm och Nobinas depåer i Umeå och Södertälje.
  – Nu kör vi järnet, säger Jörgen Johansson och svarar på KA:s fråga om risken för en svekdebatt om kraven inte tillgodoses:
  – Sviker vi kommer vi att tappa medlemmar.

De övriga två bussförarna på Kommunals kongress är Rose-Marie Andersson från avdelning Skåne och Eduardo Morales från avdelning Sydost. Också deras avdelningar är berörda av konflikten, eftersom Kommunla har varslat om nyanställningsblockad på samtliga företag som är med i Bussarbetsgivarna. Dock är inget strejkvarsel lagt där i första skedet.

Kommunals krav

• Löneökningar med minst 1 740 kronor på 36 månader räknat per heltidsanställd.
• Att det införs lägsta löner för olika personalkategorier.
• Att all personal övertas av de nya entreprenörerna och underentreprenörerna vid trafikupphandlingar och entreprenörsbyten.
• Minst 11 timmars dygnsvila för alla.
• Att avtalets regel om minsta rasttid ändras från 30 till 45 minuter.
• Att tid innan utlägg av pauser ska beräknas på arbetstid.