Annelie Nordström talade på temat ”Våga vinna”, det är också temat när Kommunal håller sin 28 kongress i Folkets Hus i Stockholm. Först påminde hon om att Kommunal lyckats bryta många års medlemstapp och nu har 510 000 medlemmar. Hon såg också årets avtal med Sveriges Kommuner och Landsting som en framgång.
  – Arbetsgivaren gick efter medling med på vårt krav om  krontalspåslag, det är stort, sa Annelie Nordström.

För henne är ”Våga vinna” att lyckas påverka riksdagsledamöterna att köra över regeringen och fatta beslut om minimibemanning i äldreomsorgen. Även det möttes med applåder.
  – Det är vår seger och vi ska låta alla veta det. För vem vill vara med i en fackförening som säger att det där med bemanning är en politiskt fråga, det är ingenting som vi kan göra något åt?
  Som ett exempel på att våra vinna lyfte också Annelie Nordström fram den anmälan till Arbetsmiljöverket om brist på arbetskläder som lett till förändring för många.
  Hon uppmanade alla att vara kaxiga och sträcka på sig, för att konstatera:
  – Vi talar inte bara i egen sak, vi är ett samhällsintresse. Det finns ett samband mellan våra medlemmars arbetssituation och arbetsvillkor och vilken service de kan ge medborgarna. Kommunal kan aldrig tillåta att löner och arbetsvillkor dumpas så att statusen på jobben i välfärden sjunker.

Sedan slog hon fast att det finns inget ”vi” och ”dom” i Kommunal. Och allas rätt till värdiga villkor, oavsett var man är född, om man är sjuk, arbetslös eller ung.
  – Det finns bara vi och det gäller internationellt också. Vi behandlar bärplockare från Thailand på samma sätt som vi förväntar oss att våra ungdomar blir mottagna och behandlade i Norge.
  Annelie Nordström hävdade att den fackliga idén är relevantare än på länge:
  – Vår idé handlar om människovärde, priset på arbete och schyssta villkor och om att hålla ihop mot orättvisor och underbudskonkurrens.