Det var första gången som White guide junior delades ut. Tävlingen innehöll sex huvudkategorier och sex specialkategorier där ingen var nominerad i förväg. Annerstaskolan i Huddinge utanför Stockholm vann i specialkategorin Årets hållbara gastronomi.
  – Det var jätteroligt och totalt oväntat eftersom vi inte ens visste om att kategorin fanns. Och det var det första priset som delades ut så vi hann knappt sätta oss innan vi ropades upp, säger Helena Bäckman, kock på Annerstaskolan.

Hon tror att de vann för att de är duktiga på KRAV-märkt – även om det finns fler KRAV-certifierade skolor i kommunen så har de en väldigt hög procent av maten som är KRAV-märkt – 31 procent.
  Blir det inte dyrare med KRAV-märkt?
  – Nej, eftersom barnen blir mättare av mindre när det är KRAV-märkt. Våra köttbullar exempelvis är helt kravmärkta. När man köper in färdiga äter de som galningar men när vi rullar dem själva behöver vi inte göra lika många. Så i slutändan blir det inte dyrare, säger Helena Bäckman.
  Ekologisk mat smakar mer också, säger hon, och berättar att barnen uppskattar mat som smakar mer.
  – I dag hade jag kräftströmming och då sa de att det var gott, men kunde vara en aning mer kryddning. De pratar om mat, det blir som en konstruktiv kritik.

Helena Bäckmans tips till de skolrestaurangkök som vill laga mer ekologiskt är att sluta köpa in så mycket färdigt och i stället börja laga maten själva. Och om bara lite är lagat från grunden är det bättre än inget alls.
  – Jag tycker att ungarna ska få ordentlig mat, säger hon.
  Annerstaskolan var även nominerade i kategorierna Årets skolkock och Årets skolmatsrestaurang. Årets skolmatsrestaurang blev Brottkärrsskolan i Göteborg, och Göteborg kammade även hem priset som Årets skolmatskommun. Vinnaren av Svinnpriset blev Bjurhovdaskolan i Västerås för sitt arbete med att minska matsvinnet.
  White guide junior delas ut av magasinet Måltid som handlar om offentlig gastronomi och restaurangguiden White Guide.