Mariann Andersson, förbundsstyrelsen.Mariann Andersson.
Foto: Björn Svensson
 

– Jag har inte förstått riktigt än. Det är nog först i höst jag kommer att förstå att det är slut. Jag avgår från avdelning Kronoberg också och där har jag varit med sedan slutet av 80-talet. Det ska bli skönt att få göra egna val. Jag ska börja spela bridge igen och så ska jag läsa upp min tyska och engelska.

Hade du velat fortsätta en period till?
  – Nej, nu är jag trött på de här resorna. Nu har jag gjort mina år.

Vad har förändrats under de år du suttit med?
  – Idag är det väldigt öppet klimat och inte så strikt. Det var en förändring som började under Ylva Thörn och som fortsatt under Annelie. Det beror delvis på att beslutsforumet ändrats så att man får in diskussioner i ett tidigt stadium.

Vilken har varit viktigaste frågan?
  – Medlemsutvecklingen. Det är viktigt att behålla medlemmar och att få in nya. Kommunal måste vara en bra förening där människor vill vara med. Det är dem vi bygger på och finns till för.

Du är inte ensam om att sluta. Ni är fem av fjorton medlemmar som inte ställer upp till omval och dessutom kanske förbundsstyrelsen ska utvidgas med fler ledamöter. Har du något råd till dem som blir nyinvalda?
  – Vidhåll det öppna klimatet. Våga fatta beslut och stå för dem. Det kan vara tuffa beslut men man måste ändå fatta dem.