Johan Ederström, reserv i det svenska skolkockslandslaget.Johan Ederström.
Foto: Anna Gummesson, Ljungby kommun

Hur kom det sig att du blev uttagen?
  – Jag träffade lagledaren på en kurs som han höll i Ljungby. Vi höll kontakten efteråt och i slutet av förra året fick jag frågan. Men jag tog inte plats förrän förra veckan. Jag blev väldigt glad och väldigt stolt, och kanske lite förvånad.

Vad innebär det att vara reserv?
  – Jag måste kunna alla moment för att kunna ersätta vem som helst i laget. Så jag kommer vara helt ordinarie fram till själva tävlingsdagen men får inte vara med i själva tävlingsköket, om det inte händer något med någon av de andra vill säga.

Hur går en tävling till?
  – Eftersom jag inte har varit med förut vet jag inte exakt, men förra året tävlade de i storköksklass och gjorde 4-5 maträtter har jag för mig, en per person. De ställde upp med bland annat ärtsoppa och älgfärsbiffar, ganska typiska svenska smaker.

Vilka tävlingar kommer ni vara med i framöver?
  – Vi siktar på VM i Luxemburg 2014 och OS i Erfurt 2016. Jag vet inte exakt hur det fungerar med antagningen men jag vet att vi ligger ganska bra till eftersom vi tog silver i OS i fjol. Inför tävlingar kommer vi träffas flera gånger och laga upp hela menyn och utöver det kan det säkert bli en del sponsoruppdrag.

Har du någon favoritträtt som du gärna lagar på din förskola?
  – Nej, ingen speciell faktiskt. Jag gillar att förnya mig och prova nya maträtter. Det är väl det som driver mig, att få prova nytt hela tiden. Barnen är oftast med och gillar hemlagat, de har vant sig vid det nu.