Under de senaste dagarna har det brunnit i många av Stockholms förorter. Det har varit bränder i några skolor, polisstationer och andra byggnader, men framförallt har det varit många bilbränder. Att bilar brinner är ingenting nytt för brandmännen vid Kista räddningstjänst.
  – En vanlig natt kan det vara en eller två bilbränder men det är inte alltid förknippat med hot och våld, säger Jonas Nilsson som arbetar där.
  Men senast dagarna har det inte bara handlat om att släcka bilbränder, det har också funnits en risk att bli angripen samtidigt som man gör sitt jobb.
  – Det är ofta polisen som är drabbad av ungdomsgängen. Det är inte oss de är ute efter. Men vi har fått åka ifrån insatser utan att kunna göra vårt jobb, säger Jonas Nilsson.

Matts Jangerstad känner igen den bilden från fler förorter.
  – Vi har haft yttre befäl som varit tvungna att sätta sig i bilen och åka för att det blir hotfullt. Vi är vana att komma till situationer som vi vet väldigt lite om, men här är det samtidigt någon som hittar på saker bakom ryggen. Som kanske skär av slangen eller stjäl saker ur bilarna. Det ger en ökad stress, säger han.
  Han menar att personalen påverkas av det.
  – Vårt arbete går ofta ut på att reda ut en situation där människor är i fara. Många som börjar i arbetet ser sig som en hjälpande hand. Då kan man bli chockerad över att bli provocerad och attackerad när man kommer ut.

Under de senaste trettio åren har yrket blivit hårdare.
  – Klyschan att vi är en yrkeskår som hämtar katter från träd och den lull-lull-bilden är långt från verkligheten idag. Yrket har förändrats.
  Han har sett brandmän som slutar efter att ha varit med om hot.
  – Det finns exempel på att någon har fortsatt arbete några år efter en incident som de aldrig pratat om. En dag briserar det och de klarar inte av att fortsätta arbeta. Det är arbetsledarens uppgift att lyssna av hur personalen mår och se till att ta hand om det de är med om, säger Matts Jangerstad.
  Jonas Nilsson som arbetat ute på fältet några av de senaste dagarna menar att den delen fungerar bra.
  – Vi har bra backning från vår ledning och debriefing i gruppen där vi går igenom vad som hänt. Och skulle någon må väldigt dåligt så kallas det ut ett avlastningsteam.
  Han funderar en del över varför det här händer.
  – Jag har svårt att förstå det här beteendet.

Matts Jangerstad som själv bor i Kista har viss förståelse för att det händer.
  – Det blommar upp liknande händelser med jämna mellanrum i områden där det bor många på liten yta och är stora barnkullar. Det är inte i soprummen på Östermalm det brinner. Det finns en socioekonomisk förklaring.
  Trots det är han väldigt kritisk till dem som tänder på.
  – Det är hänsynslöst det de sysslar med. Och aningslöst.