Gästerna kommer från närliggande systerorganisationer i Norden, men också från länder som Turkiet, Ryssland och Filippinerna. Dessutom deltar italienskan Rosa Pavanelli, som är nyvald generalsekreterare för ISKA, den fackliga världsorganisationen för offentliganställda, där Kommunal är med. ISKA har sammanlagt 20 miljoner medlemmar i 148 länder.

 Steve Faulkner, sydafrikanska Kommunal.Steve Faulkner.

Från Sydafrikas Kommunal, SAMWU, kommer två delegater. En av dem är Steve Faulkner, internationell sekreterare.
  – Vi har haft varma relationer mellan våra organisationer i många år. Den ömsesidiga respekten som finns är inte baserad på beroende utan på en tro på att vi kan hjälpa varandra och att vi behöver varandra, säger han.
  Vilka strider är gemensamma för SAMWU och Kommunal?
  – Att utmana den nyliberala politiken är en viktig fråga, även om det kan variera vilka alternativ vi föredrar. Ett annat område som vi har gemensamt är att vi måste försäkra oss om att våra organisationer är demokratiska och att de speglar våra medlemmars behov.
  Fackförbunden i Sverige har tappat många av sina medlemmar, hur ser resten av världen på fackföreningsrörelsen i Sverige i dag?
  – Den har varit mycket högt ansedd i decennier. Självklart har vi på nära håll följt vad konsekvenserna av mer konservativa regeringar har blivit och hur de har försökt nedmontera det som har byggts upp. Det finns många viktiga lärdomar att dra av det, och säkert är några ganska hårda. Vi ser fram emot att få höra om vilka strategier som finns för att vända medlemsutvecklingen, och också hur man försäkrar sig om att existerande medlemmar känner att de äger facket.