Kommunens ekonomi går dåligt, färre har sökt sig till dagbarnhem och barnunderlaget väntas minska de kommande åren. Det var Lycksele kommuns motiv till att minska på dagbarnvårdarna. I går fattade kultur- och utbildningsnämnden beslutet som innebär att tre dagbarnvårdare inte längre kommer att ta emot barn i sina hem. Även den gemensamma lokalen och planeringstjänsten försvinner. 15 barn kommer att få börja i förskola i stället. Evy Fransson Hedman har jobbat som dagbarnvårdare i 25 år och känner sig chockad, även om beslutet var väntat.
   – Vi var förberedda men hade ändå hoppats in i det sista att de skulle ta sitt förnuft till fånga. Det är mycket sorg och oro och mycket föräldrar som är ledsna. Vi har en hörselskadad pojke och hans mamma vill absolut inte att han ska vara på förskolan, säger Evy Hedman Persson.

Kommunen har sagt att de lade ner just arbetslaget som Evy ingick i för att det inte var någon som stod i kö dit, men hon säger att några av barnen har fått syskon och att de kände till fler som hade velat ha plats. Hon förstår inte heller hur en nedskärning kan spara särskilt mycket pengar, eftersom de kommer fortsätta att jobba i kommunen och dagbarnvårdarna är billigare än förskolan. Det har varit tal om att de ska få följa med ”sina” barn till förskolan, men om det blir så är oklart.
   – Men barnen ligger mig ändå närmast om hjärtat och man har kommit föräldrarna nära, så det lutar i alla fall åt att jag vill det, säger Evy Persson Hedman.

För de dagbarnvårdare som blir kvar kommer det att bli tufft, tror hon, eftersom den gemensamma lokalen försvinner och de måste sköta vikariesystemet hemifrån.
   – De som är kvar känner väl att det kanske rör sig om några år till och sen är de också borta.