Många av Kommunals medlemmar har arbeten som gör att de måste röra sig ute kvällar, nätter eller väldigt tidigt på morgonen.  I de förorterna som under de senaste dagarna drabbats  av sammanstötningar mellan polis och ungdomsgäng kan det vara ett problem.
  – Vi har pratat med arbetsgivarna om att vi tillsammans måste se till att alla anställda kan känna sig trygga och att vi ska åtgärda läget om någon är orolig. Men än så länge har inga anställda hört av sig om det, säger hon.

 Riitta Eddib, Kommunal.Riitta Eddib.
Foto: Håkan Lindgren

Själv bor hon i Kista och under natten mellan tisdag och onsdag brann en bil utanför hennes fönster.
  – Men jag tycker inte att det kändes så oroligt. Det var inte så mycket folk som var ute. Mest journalister med kameror. Det har brunnit bilar här förr utan att det väckt uppståndelse. Den här gången ringde min familj från Finland och undrade hur det är. De hade hört om upplopp på nyheterna. Det är inte okej att bilar brinner, men det här får för stora proportioner, säger hon.

Under torsdagen kommer hon att träffa arbetsplatsombud från hela stadsdelen. Då kommer de bland annat att diskutera säkerheten och hur den senaste tidens händelser har påverkat medlemmar ute på arbetsplatserna.
  – En viktig sak är att alla chefer pratar med sina anställda om vad de ska göra om något händer. En annan att man inte behöver arbeta ensam i onödan. Redan idag har vi en överenskommelse om att ingen ska behöva stänga eller öppna förskolor ensam.

Hon tror att stadsdelsnämnden kan göra en hel del för att skapa en lugnare miljö.
  – Idag fungerar det bra med förskolor, skolor och ungdomsverksamhet. Men det är bara en del. Den andra sidan är föräldrarna. Många av dem går hemma. Vi måste fånga upp de unga vuxna som går utan arbete. Det kanske kostar pengar, men det här kostar mer pengar, säger hon och förordar att man skapar anställningar i kommunen.